PEKING, 18. srpnja 2016. (Hina/AFP) – Peking se spremao u ponedjeljak zatvoriti pristup dijelu Južnokineskog mora kako bi ondje izvodio vojne vježbe, priopćile su vlasti, tjedan dana nakon međunarodne arbitraže koja je presudila da Kina nema povijesno pravo nad Južnokineskim morem.

Zona u vodama ispred istočne obale pokrajine Hainan, tropskog otoka južno od Kine, bit će poprište velikih vojnih manevara između utorka i srijede, te će ulaz u tu zonu biti za to vrijeme strogo “zabranjen”, objavila je na svojoj stranici Kineska pomorska uprava.

Mjesto vježbi na pristojnoj je udaljenosti od otočja Paracel i posebno iznimno udaljeno od otočja Spratly, koje se nalazi južnije i u središtu je razmirica između Kine i njezinih susjeda.

Stalni arbitražni sud iz Den Haaga ocijenio je prošlog tjedna da Peking nema “povijesno pravo” kojim opravdava svoje pretenzije na gotovo cjelokupno Južnokinesko more i presudio je u korist Filipina.

Kina svojata gotovo cijelo Južnokinesko more, uključujući grebene i otoke koje i drugi smatraju svojima. Riječ je o energetski bogatom području kojim svake godine morskim putem prođe 5 bilijardi dolara prometa.

Sud u Haagu rekao je kako je Kina prekršila filipinsku suverenost, te da čini “veliku štetu okolišu koraljnih grebena” gradeći umjetne otoke.

Kina, koja ne priznaje Stalni arbitražni sud, priopćila je da ne “priznaje i ne prihvaća” tu odluku.