Pentagon je priznao u srijedu kako u Afganistanu ima oko 2.600 više američkih vojnika nego što je prethodno objavljeno. General Kenneth McKenzie Jr. izjavio je kako u Afganistanu ima oko 11.000 vojnika, a ne 8.400 koje je prethodno objavilo američko Ministarstvo obrane.

“Broj 11.000 je aproksimacija, može biti nešto iznad toga, može biti nešto ispod toga, sigurno će varirati”, rekao je. Povećani broj vojnika nije zbog toga što je možda posljednjih dana razmješteno više postrojbi i nema veze s govorom predsjednika Donalda Trumpa o potrebi veće nazočnosti postrojbi u Afganistanu. Ta pojačanja mogu doseći 3.900 vojnika.

Jedanaest tisuća vojnika je “realnost u posljednjih šest mjeseci”, rekao je McKenzie. “Niti jedna zapovijed za dolazak vojnika nije izdana. Ako se taj broj značajno promijeni, vratit ćemo se ovdje da vam to kažem.” Politico je opisao nepodudarnost između prethodno priznatih brojeva vojske i stvarnih brojeva kao “javnu tajnu”. Ministar obrane Jim Mattis naložio je pregled situacije s brojem vojnika ranije ove godine.

“Postoji vrlo čudan računovodstveni postupak koji sam naslijedio”, rekao je Mattis prošlog tjedna novinarima.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)