Američko ministarstvo obrane odobrilo je smjernice koje omogućuju vojnima bazama rušenje dronova u neposrednoj blizini, priopćio je Pentagon. Glasnogovornik Pentagona potvrdio je postojanje takvih smjernica, ali nije ponudio ništa drugo, jer su smjernice klasificirane. Smjernice su distrbuirane u posljednjih nekoliko tjedana, kao odgovor na rastuću zabrinutost među vojnim zapovjednicima.

„Nove smjernice daju mogućnost poduzimanja akcija u cilju zaustavljanja prijetnji, a to uključuje i onesposobljavanje, uništavanje i praćenje”, rekao je mornarički časnik Jeff Davis novinarima.

Davis je novinarima rekao da su smjernice poslane vojnim bazama u srpnju i s njima su pokrivena pravila angažmana u vezi privatnih civinih dronova.

On je dodao da je politika spram dronova koordinirana sa američkim zrakoplovnim vlastima i drugim agencijama, a koje mjere će biti poduzete da se zaustave dronovi u ograničenom zračnom prostoru „ovisit će o specifičnim okolnostima.”

Problem komplicira procjena što može predstavljati realnu prijetnju i koji je to zračni prostor u zoni vonih baza. Mnogi vojni objekti su okruženi obradivim površinama, naseljima i gradovima te imovinom u zakupu od privatnih vlasnika.

Pentagon izražava zabrinutost zbog potencijalne prijetnje civilnih bespilotnih letjelica u vojnom zračnom prostoru, posebno oko osjetljivih mjesta kao što su ona koja uključuju nuklearno oružje.
Nuklearni raketni silosi zrakoplovne baze Minot u Sjevernoj Dakoti su izmiješani sa poljoprivrednim zemljištem i rančevima čiji vlasnici često koriste dronove za praćenje usjeva i goveda.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)