SAD, Velika Britanija i Norveška su se usuglasile da će stvoriti trilateralnu koaliciju izgrađenu oko korištenja zrakoplova za pomorski nadzor P-8, premda nije jasno što to znači.

Pentagon je 29. lipnja priopćio kako su ove tri zemlje uspostavile “izjavu o namjeri postavljanja vodećih smjernica za trilateralno partnerstvo na programu zrakoplova P-8A”. Osim toga, u priopćenju se navodi da nacije rade na “okviru za daljnju suradnju na području spremnosti, povećanja obrambene sposobnosti i interoperabilnosti “.

Dužnosnik Pentagona je pojasnio kako je to samo prvi korak prema koordiniranom pristupu korištenja zrakoplova. Potencijalna područja suradnje uključuju zajedničke operacije u Sjevernom Atlantiku, razmjenu informacija i mogućnost izmještanja održavanja i obuke.

Činilo se da će posljednja točka biti utemeljena između Ujedinjenog Kraljevstva i Norveške na pronalaženju načina kako bi zajednički smanjili troškove. Velika Britanija planira kupiti devet P-8, dok je Norveška pristala kupiti pet Boeingovih zrakoplova.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)