BRUXELLES, 13. prosinca 2015. (Hina/Reuters) – Prijedlog o davanju ovlasti Europskoj komisiji za slanje snaga u zemlje članice bez poziva u svrhu obrane zajedničke europske granice suočit će se s otporom nekih zemalja kada bude objavljen idućeg tjedna.

Europska komisija želi imati ovlasti da bez poziva može rasporediti snage nove Agencije za europske granice i obalnu stražu u nekoj od članica, rekao je početkom prosinca jedan dužnosnik EU-a za Reuters. Trenutačno za to mora imati pristanak države.
Dužnosnik je to nazvao većinom teoretskom “nuklearnom opcijom” i istaknuo je da bi bilo kakvo kršenje nacionalnog suvereniteta bilo uravnoteženo zbog moći većine država članica da blokiraju intervenciju Komisije – što je slično provjerama dogovorenim tijekom dužničke krize.
Komisija će izložiti taj plan u utorak. Time želi ojačati Frontex sa do šest puta većim brojem osoblja, kazali su dužnosnici EU-a.
“Smatramo da sadašnja situacija opravdava određenu ambiciju”, izjavio je glasnogovornik Komisije u petak izrazivši uvjerenost da će prijedlog dobiti potporu zemalja članica.
Dužnosnici kažu da će zbog neuspjeha u jačanju vanjskih granica više država ponovno uvesti granične kontrole unutar EU-a, čime se uništava područje slobode kretanja i jača rast nacionalista koji su protiv EU-a, poput francuske Nacionalne fronte.
Međutim, dok velike sile Francuska i Njemačka podržavaju davanje takvih ovlasti Komisiji, drugi čelnici EU-a mogli bi izraziti zabrinutost na summitu u četvrtak.
“Ta ideja će naići na protivljenje većine zamalja članica”, rekao je jedan diplomat EU-a. “Vjerujemo da bi takvo rješenje preduboko ušlo u unutarnje nadležnosti zemalja članica.”