Otvaranjem izdvojenog zapovjednog mjesta u Republici Srbiji, danas je u vojarni „Banjica 2“ u Beogradu, započela multinacionalna zapovjedno stožerna vježba podržana računalnim simulacijama „Viking 18“. Cilj vježbe je unaprjeđenje obučenosti sudionika za reagiranje u sadašnjim i budućim multidimenzionalnim kriznim situacijama i mirovnim operacijama.

Otvarajući izdvojeno zapovjedno mjesto u Centru za obuku putem simulacija, časnik odgovoran za planiranje vježbe i vršitelj dužnosti načelnika Uprave za obuku i doktrinu, pukovnik Boško Zorić izrazio je zadovoljstvo što nakon dugih i opsežnih priprema, otpočinje faza izvođenja vježbe, koju organiziraju Oružane snage Kraljevine Švedske, a u suradnji s Oružanim snagama SAD, kao zemlje podrške.

– Republika Srbija, po drugi put organizira izdvojeno zapovjedno mjesto. Ovo je vježba na tri razine, multinacionalna je i multifunkcionalna. Njen koncept podržava planiranje i izvođenje multinacionalne operacije podrške miru u nestabilnom okruženju, baziranom na sveobuhvatnom pristupu, fokusiranje na suradnji i koordinaciji sa svim relevantnim sudionicima u zoni operacije, unutar njihovih nadležnosti i skladu s mandatom misije UN – rekao je pukovnik Zorić koji je, u ime pripadnika Vojske Srbije, poželio dobrodošlicu pripadnicima oružanih snaga SAD, Švedske, Austrije, Makedonije, BiH, Armenije, Kazahstana, Moldavije, kao i predstavnicima međunarodnih i domaćih organizacija.

Časnik za planiranje vježbe je istaknuo da je zajedničkim radom potrebno ostvariti ciljeve vježbe među kojima je spomenuo unaprjeđenje sposobnosti zapovjedne multinacionalne brigade, civilnih organizacija i policije za stožerni rad, te zapovijedanje i kontrolu snaga u multinacionalnom operativnom okruženju, unaprjeđenje kooperativnosti i interoperabilnosti između partnera i regionalne vojno-vojne i civilno-vojne suradnje ali i promociju razumijevanja, povjerenja i suradnje među regionalnim zemljama sudionicima vježbe, međunarodnim organizacijama, nevladinim i vladinim nacionalnim organizacijama.

Rukovoditelj vježbe i načelnik Centra za obuku putem simulacija, koji danas obilježava osam godina postojanja, pukovnik Mičo Branković, predstavio je scenarij i glavne događaje i podsjetio da je riječ o najvećoj zapovjedno stožernoj distribuiranoj vježbi koja se organizira u svijetu, u kojoj sudjeluju predstavnici 61 zemlje.

– Glavno zapovjedno mjesto je u Švedskoj a izvodi se i na izdvojenim zapovjednim mjestima, u Srbiji, Bugarskoj, Irskoj, Finskoj i, prvi put ove godine, u Brazilu. Ove godine ukupni broj sudionika u svijetu je tri tisuće, dok kod nas sudjeluje 108 pripadnika Ministarstva obrane i Vojske Srbije, 40 pripadnika stranih oružanih snaga i 57 pripadnika policije i vladinih i nevladinih organizacija – rekao je pukovnik Mičo Branković.

Vježba „Viking 18“, koja traje do 26. travnja jedna je od najvećih međunarodnih vježbi na kojima je do sada sudjelovala Vojska Srbije.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)