U Kuparima 1. prosinca 2015. sastala su se izaslanstva Oružanih snaga Republike Hrvatske i Vojske Crne Gore predvođena načelnicima glavnih stožera generalom zbora Dragom Lovrićem odnosno admiralom Draganom Samardžićem.
Pored načelnika Glavnog stožera OS RH u hrvatskom izaslanstvu bili su: zapovjednik HRZ i PZO general-bojnik Dražen Ščuri, zapovjednik HRM komodor Predrag Stipanović, načelnik Uprave za planiranje J-5 komodor Marileo Staničić i bojnik Tomislav Lukačić.

U izaslanstvu Vojske Crne Gore osim načelnika Glavnog stožera bili su i zapovjednik Ratne mornarice kapetan bojnog broda Darko Vuković, načelnik G-3/7 brigadir Svetozar Brajković, načelnik G-5/9 kapetan fregate Darko Knežić i načelnik Kabineta NGS VCG pukovnik Aleksandar Pantović. Dva izaslanstva su razgovarala o velikom broju tema, odnosno mogućnostima vojno-vojne suradnje bilatealno kao i okrilju regionalnih inicijativa. Razmatrane su mogućnosti suradnje ratnih mornarica u programima zaštite Jadranskog mora od zagađenja, nastavaka zajedničkog sudjelovanja u NATO misiji Resolute Support, implementacija inicijativa BRAAD i ASDE. Također su razmatrane i opcije za suradnju unutar inicijative Adrion. Hrvatsko izaslanstvo iznijelo je i svoja iskustva iz sudjelovanja u EU vođenim misijama/operacijama kao i svoja iskustva iz procesa “pristupanja” i “integriranja” po dobivanju pozivnice u NATO.

MORH/Foto: Stjepan Brigljević

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)