Na temelju članka 139. Ustava Republike Hrvatske (Narodne novine, br. 85/10 – pročišćeni tekst i 5/14 – Odluka Ustavnog suda Republike Hrvatske) pokreće se postupak za sklapanje Sporazuma između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Mađarske o suradnji u području vojnog zrakoplovstva i protuzračnih aktivnosti.

Republika Hrvatska i Mađarska uspostavile su visoku razinu bilateralne obrambene suradnje u području zajedničke obuke, suradnje snaga za specijalno djelovanje, zajedničkog sudjelovanja u međunarodnim vojnim vježbama kao i u okviru regionalnih obrambenih inicijativa.

Nadzor i zaštita zračnog prostora Republike Hrvatske i Mađarske kao država članica NATO-a u sklopu su NATO-ova integriranog sustava protuzračne i proturaketne obrane (NATO Integrated Air and Missile Defence System, NATINAMDS).

Nadležni saveznički zapovjednici na svim razinama u sustavu NATINAMDS-a naglašavaju važnost sklapanja međunarodnih ugovora između susjednih država članica NATO-a za provedbu zadaća nadzora i zaštite zračnog prostora u prekograničnim područjima, radi povećanja učinkovitosti pri provedbi zadaća nadzora i zaštite zračnog prostora, zbog zahtjevnih geografskih oblika pojedinih država članica NATO-a i ograničenih resursa.

Sklapanje Sporazuma predlaže se radi potrebe za proširenjem suradnje u području protuzračne obrane između Republike Hrvatske i Mađarske kao članica NATO-a te uzimajući u obzir obveze koje proizlaze iz NATINAMDS-a.

Sporazumom se određuju temeljna pravila suradnje radi daljnje učinkovitosti aktivnosti snaga protuzračne obrane i njihove spremnosti u okviru NATINAMDS-a, rješavaju druga pitanja u vezi s provedbom zadaća nadzora i zaštite zračnog prostora uključujući prekogranične operacije te se utvrđuju načela za obuku osoblja zrakoplovnih snaga radi postizanja ciljeva zbog kojih se sklapa Sporazum.

Pregovori za sklapanje Sporazuma vodit će se kontaktima diplomatskim putem te stoga u tu svrhu nije potrebno osigurati dodatna sredstva u državnom proračunu Republike Hrvatske.

Ako je suditi prema najnovijoj odluci Vlade RH, borbeni zrakoplov Gripen mogao bi se vrlo brzo naći u ulozi zaštite i nadzora zračnog prostora RH, za početak iz sastava Mađarskog ratnog zrakoplovstva.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)