Pokreće se postupak za sklapanje Okvirnog sporazuma između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Poljske o uzajamnoj obrambenoj suradnji Dobri odnosi između Republike Hrvatske i Republike Poljske u području obrane nastavak su dobre suradnje dviju država u ostalim područjima dvostrane suradnje i zajedničkim naporima u izgradnji mira i uzajamnog povjerenja u svijetu.

Dosadašnja suradnja Ministarstva obrane Republike Hrvatske i Ministarstva obrane Republike Poljske ostvarivala se službenim posjetima i radnim sastancima njihovih predstavnika, razmjenom iskustava stručnjaka u područjima od zajedničkog interesa, sudjelovanjem na tečajevima, seminarima i konferencijama, sudjelovanjem na zajedničkim vježbama i obukama te sudjelovanjem u operacijama potpore miru i drugim aktivnostima u inozemstvu, na temelju Sporazuma o vojnoj suradnji između Ministarstva obrane Republike Hrvatske i Ministarstva nacionalne obrane Republike Poljske, potpisanog u Zagrebu 27. listopada 1998.

Nakon ulaska Republike Hrvatske u punopravno članstvo Organizacije Sjevernoatlantskog ugovora i Europske unije brojnost aktivnosti bilateralne suradnje te njihovo stalno povećanje iziskuju sklapanje odgovarajućeg dvostranog međunarodnog ugovora o uzajamnoj obrambenoj suradnji.

Svrha sklapanja Okvirnog sporazuma je uspostava okvira za uzajamnu obrambenu suradnju Republike Hrvatske i Republike Poljske na novim područjima i u dodatnim oblicima suradnje. Okvirnim sporazumom uređuju se područja i oblici suradnje, njegova provedba, planiranje suradnje, zaštita klasificiranih podataka, financijska pitanja, pravni položaj osoblja, dostupnost vojnih objekata i infrastrukture te rješavanje potraživanja čime će se olakšati provedba uspješne obrambene suradnje između Republike Hrvatske i
Republike Poljske.

Pregovori za sklapanje Okvirnog sporazuma vodit će se diplomatskim putem te stoga u tu svrhu nije potrebno osigurati dodatna sredstva iz Državnog proračuna Republike Hrvatske. Ovlašćuje se potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar obrane da, u ime Vlade Republike Hrvatske, potpiše Okvirni sporazum.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)