Hrvatsko vojno učilište „Dr. Franjo Tuđman“, 25. travnja 2017. posjetili su polaznici Visokog studija sigurnosti i obrane Vojne akademije iz Beograda predvođeni načelnikom brigadirom Goranom Župcom. Goste je dočekao zamjenik zapovjednika HVU-a brigadni general Zdravko Klanac i pomoćnik ministra obrane Zoran Piličić. Uvodnu prezentaciju o povjesnici, studijskim programima, izobrazbi časnika i dočasnika te vojnoj suradnji i viziji razvoja HVU-a održao je prodekan za vojnu izobrazbu brigadir Miro Čolić.

Predstavnik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane pukovnik Ivica Mandušić održao je prezentaciju o misiji, ustroju, zadaćama, izobrazbi i obuci te planovima razvoja HRZ-a i PZO-a.

Voditelj Službe za obrambeno planiranje Ministarstva obrane brigadir Stjepan Domjančić održao je predavanje na temu: „Sigurnosna i obrambena politika Republike Hrvatske – ključni izazovi“. Tijekom posjete gosti su obišli Kampus Učilišta i upoznali se kabinetom oklopništva i kabinetom Odsjeka taktike rodova.

Visoki studij sigurnosti i obrane sastavni je dio Škole nacionalne obrane Vojne akademije Republike Srbije. Osnovni cilj Visokog studija sigurnosti i obrane je školovanje časnika i državnih dužnosnika za najviše dužnosti na području nacionalne sigurnosti, a školovanje traje 21 tjedan. Osim polaznika iz Republike Srbije na školovanju se nalaze i strani polaznici. U sadašnjem šestom naraštaju je i polaznik iz Republike Hrvatske pukovnik Damir Perak pripadnik 91. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane.

Tekst: OS RH/Zdravko Lovašen
Foto: OS RH/Marija Sever

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)