Zbog političkih napetosti između Ankare i Beča u posljednjih nekoliko mjeseci došlo je do nemogućnosti postizanja dogovora turske i austrijske tvrtke na razvojku motora ze novi turski tenk.

U listopadu 2015. turski Tumosan je potpisao ugovor s AVL List, austrijskom tvrtkom, za tehničku podršku prilikom razvoja motora za turski tenk. Prema tom sporazumu, Tumosan bi dobio tehničku podršku od AVL za tenk Altay, prvi domaći tenk nove generacije u nastajanju. AVL bi pružio ekspertizu za integraciju motora u tenk. Turska vlada je inzistirala da se konačno dobiju prava intelektualnog vlasništva i izvoznih dozvola za svaki dio motora.

U ožujku 2015. Tumosan je potpisao 190 milijuna € vrijedan ugovor s turskom vladom za razvoj motora za tenk Altay. Program uključuje domaći dizajn, razvoj, proizvodnju prototipa, testiranje i kvalifikaciju motora za Altay. Tumosan bi također trebao razviti transmisiju za tenk i proizvesti ključne dijelove za motor, uključujući dizel pumpe, elektroničke upravljačke jedinice i injektor. Sa znanjem iz AVL, Tumosan bi program završioa u roku 54 mjeseca, a “s maksimalnim mogućim udjelom domaće industrije”.

Međutim, Tumosan je nedavno objavio kako je raskinuo ugovor s austrijskom tvrtkom zbog neriješenih sporova oko izvoznih dozvola. “Prema ugovoru [s AVL], tvrtka nam je morala pružiti potrebne [austrijske] vladine dozvole u roku od 90 dana. Nakon zahtjeva društva za produženjem roka za izdavanjem dozvola nekoliko puta, postalo je jasno kako austrijska vlada inzistira na izdavanju izvoznih dozvola prema uvjetima koji bi bili u suprotnosti s turskim zahtjevima. Nakon što su tii uvjeti odbijeni od strane SSM [Turske agencije za nabavu, Podtajništvo za obrambenu industriju] naša tvrtka je otkazala ugovor za tehničku podršku sa AVL. ”

Turska i Austrija imaju problematične odnose u posljednjih nekoliko mjeseci nakon što je Beč počeo glasno kritizirati manjak demokracije u Turskoj, pogotovo nakon što je Ankara objavila izvanredno stanje kao odgovor na neuspjeli državni udar.

Deseci tisuća Turaka je uhićeno, a više od 100.000 državnih službenika dobilo otkaz zbog pokušaja državnog udara. Austrijska vlada je objavila da će blokirati članstvo Turske u Europskoj uniji zbog neuspjeha da dijeli zajedničke demokratske vrijednosti s europskim klubom.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)