Poljske i NATO snage započele su veliku vojnu vježbu “Dragoon-17” u sjevernoj Poljskoj u srijedu. Vježbe će uključivati ​​više vojnika i sredstava nego onih koji su bili deklarirani na zajedničkim rusko-bjeloruskim vojnim vježabama Zapad 2017. Vojna vježba Dragoon-17 uključuje oko 17.000 vojnika i 3.500 komada opreme, priopćilo je poljsko ministarstvo obrane.

Dragon-17 pokrenut je u Zegrzeu u blizini Varšave isti dan kada je završena vojna vježba Zapad 2017, a trajat će do 29. rujna. Poljska je pozvala na vježbu postrojbe iz zemalja članica NATO-a – SAD, Velika Britanija, Njemačka, Litva, Latvija, Slovačka, Italija, Bugarska, Rumunjska, kao i Gruzija i Ukrajina. Na vježbi će također sudjelovati i postrojbe poljske Teritorijalne obrane, koje pripremaju civile za pomoć vojsci, sudjelujući po prvi put.

Poljski ministar obrane Michal Dworczyk izjavio je za Radio Poljsku kako su vježbe usmjerene na testiranje suradnje između OS Poljske i NATO-a razmještene u zemlji kao odgovor na ruske prijetnje.

“Scenarij pretpostavlja da jedna od susjednih država namjerava pristupiti resursima na području naše zemlje. Pokušava se destabilizirati politička situacija, blokirati rad tijela državne uprave i lokalnih vlasti. Pokušaj oduzimanja teritorija provodi se kroz hibridnu akciju “, rekao je Dworczyk.

Sve grane oružanih snaga bit će uključene u “Dragoon-17”, koja će se provoditi u koordinaciji s mornaricom i zračnim snagama.

 

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)