Niz dosadašnjih nesreća, koje su rezultirale gubitkom nekoliko lovaca MiG-29, natjeralo je poljsko Ministarstvo obrane na zaključak kako je daljnja upotreba naslijeđenih platformi sovjetske ere, poput MiG-ova i bombardera Su-22, rizična i vjerojatno će dovesti do smanjenja operativnih sposobnosti poljskih zračnih snaga.

Temeljem toga donesena je odluka da se ubrza pokretanje dugoočekivanog programa Harpia, koji zahtijeva nabavu većeg broja modernih, višenamjenskih borbenih zrakoplova pete generacije.

Prvotno, takvu informaciju najavio je još 2018. Mariusz Blaszczak, poljski ministar obrane. Harpia uključuje nabavku 32 nova borbena zrakoplova u svojoj prvoj fazi.

Program se od samog početka trebao temeljiti na međunarodnom otvorenom natječaju, čime je Ministarstvo obrane moglo ocijeniti i usporediti više različitih borbenih platformi i dovesti do odabira najpovoljnije.

Međutim, u prvom tromjesečju 2019. godine Ministarstvo obrane javno je objavilo namjeru nabave borbenih zrakoplova Lockheed Martin F-35A Lightning II, tvrdeći da je to jedina platforma pete generacije koja je trenutno dostupna na tržištu – dodajući da Poljska, kao članica NATO-a, mora ograničiti nabavu samo na zapadna rješenja.

Potvrda namjere Poljske da kupi F-35 bila je jasna u svibnju, slanjem Letter of Request (LoR) američkom Ministarstvu obrane u vezi s predviđenom akvizicijom, premda pregovori vjerojatno neće započeti prije listopada i održavanja parlamentarnih izbora u Poljskoj.

Prema trenutačnom Planu tehničke modernizacije poljskih oružanih snaga, objavljenom u veljači, Ministarstvo obrane očekuje da će 32 borbena zrakoplova biti nabavljena do 2026.

Međutim, državni tajnik Wojciech Skurkiewicz u poljskom Ministarstvu obrane, već je sugerirao da bi Poljska mogla nabaviti još jednu seriju od 16 F-35, što bi dovelo do ukupnog broja do 48, koliko je trenutno F-16C/D Block 52+ u uporabi, a koji su nabavljeni prije više od deset godina.

U svakom slučaju, sve dok F-35 ne postignu IOC odnosno Inicijalnu Operativnu Sposobnost, poljski zračni prostor nadzirat će flota F-16, uz daljnje oslanjanje na naslijeđene modele Su-22 i MiG-29.službenog Pisma zahtjeva američkom Ministarstvu obrane u vezi s predviđenom akvizicijom, iako pregovori vjerojatno neće započeti prije objave rezultata izbora u Poljskoj koji su najavljeni za listopad.

Prema trenutnom Planu tehničke modernizacije poljskih oružanih snaga, objavljenom u veljači, Ministarstvo obrane očekuje da će do svih 32 zrakoplova biti nabavljena do 2026.

Međutim, državni tajnik MO Wojciech Skurkiewicz, već je sugerirao da bi Poljska mogla nabaviti još jednu seriju od 16 F-35, što bi dovelo do ukupnog broja do 48, koliki je trenutni broj zrakoplova F-16C/D Block 52+ nabavljenih prije više od deset godina.

U svakom slučaju, sve dok F-35 ne postignu IOC, poljski zračni prostor nadzirat će flota F-16, a oslanjanje na naslijeđene modele Su-22 i MiG-29 nije vjerojatno.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)