Poljski Inspektorat za naoružanje započeo je analizu tržišta o mogućoj nadogradnji tenkova T-72M1/M1D. „Želimo modernizirati T-72”, rekao je zamjenik ministra obrane Bartosz Kownacki za dnevnik Gazeta Polska Codziennie. „Nadogradnja bi koštala oko PLN4 milijuna (USD1.1 milijun). Imamo 300 takvih tenkova, tako da je potencijalni ugovor vrijedan više od 330 milijuna USD.”

Kada se provede 18-mjesečna analiza tada će usljediti formalni postupak. Plan je nadograditi postojeće tenkove druge linije na novi standard i koristiti ih kao prijelazno rješenje prije nego što nova generacija tenkova bude predstavljena. Novo 125 mm streljivo trebalo bi povećati protutenkovske sposobnosti T-72.

Bumar-Łabędy, dio Polska Grupa Zbrojeniowa (PGŽ), predstavio je paket modernizacije PT-91M2 za T-72 na obrambenoj izložbi MSPO. Nadograđeni tenk je opremljen novom generacijom ERAWA reaktivnog oklopa i dodatnim stražnjim oklopnim kavezom. Naoružan je sa slovačkim topom 2A46MS 125 mm/L46 s moderniziranim automatskim punjačem i opremljen sa sustavom Savan-15 za upravljanje paljbom.

Sjedalo vozača je opremljeno s PNK-72 Radomka noćnim ciljnikom i KDN-1 Nyks dan/noć stražnjom kamerom. Dodatna oprema uključuje TKN-3Z noćni ciljnik za zapovjednika i SOD 360 stupanjski sustav za promatranje koji je već instaliran na samohodne minobacače M120K Rak. PT-91M2 ima pojačani ovjes i unaprijeđeni CX mehanički mjenjač s motorom od 850 KS S-12U.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)