Poljsko Ministarstvo obrane moglo bi nabaviti dodatne raketne sustave NSM od norveškog Kongsberg kako bi postaviti novu obalnu raketnu bitnicu na obalama Baltičkog mora, izjavio je zamjenik ministra obrane Bartosz Kownacki.

“Razmatramo takvu mogućnost, ali imajte na umu da su naše trenutne izvidničke sposobnosti nedostatne. To je značajan problem. Takva obalna bitnica ima domet oko 200 km, ali naši radari imaju znatno kraći domet,” rekao je Kownacki lokalnom dnevniku Dziennik Gazeta Prawna. “Postoji nekoliko rješenja koja bi se mogla koristiti. Mogli bismo uzeti u obzir da osiguramo izvidničke sposobnosti uz korištenje bespilotnih letjelica te u budućnosti i kroz spajanje NSM sustava sa PZO raketnim sustavom srednjeg dometa Wisla”.

Poljska ratna mornarica razmjestila je prvu NSM bitnicu na obale Baltičkog mora 2013. godine, a drugu godinu dana kasnije. Također, Kownacki je objavio da ministarstvo planira krajem 2017. dodijeliti ugovor o isporuci tri podmornice Poljskoj ratnoj mornarici. Varšavi ima za cilj nabavu podmornica zajedno s još nekim saveznikom, možda Norveškom.

“Postoje značajni razlozi za kupnju podmornice zajedno s Norvežanima. To će nam omogućiti da … dobijemo bolju cijenu te isplativo uspostavljanje kapaciteta za održavanje i servisiranje”, rekao je Kownacki.

Prošli mjesec, provladin dnevni Nasz Dziennik je rekao kako će ministarstvo najvjerojatnije kupiti tri A26-klasu podmornica od švedskog Saaba. Ostali konkurenti su njemački ThyssenKrupp Marine Systems, koji nudi svoju HDW-klasu podmornica te francuski DCNS sa Scorpene klasom.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)