Poljsko Ministarstvo za ekonomski razvoj je objavilo kraj pregovorima oko potencijalnog offseta u vezi nabave višenamjenskih helikoptera Airbus Caracal, što ukazuje na to da Ministarstvo obrane neće kupovati helikoptere Caracal kako je bilo planirano.

“Poljska smatra da su pregovori sa tvrtkom Airbus Helicopters oko offset sporazuma, koji se odnosi na ugovor o kupnji višenamjenskih helikoptera, prekinuti. Izvođač nije predstavio offset sporazum koji bi u dovoljnoj mjeri osigurao ekonomski interes i sigurnost poljske države “, priopćeno je iz Ministarstva razvoja u priopćenju.

U izjavi se navodi kako je nabava procijenjena na vrijednost od oko 13,5 milijardi zlota (3,5 milijarde USD). “Vrijednost predloženog offseta trebala je iznositi barem taj iznos”, priopćeno je iz Ministarstva razvoja.

Najnoviji potez ukazuje na to da će Poljska najvjerojatnije preinačiti odluku prethodne vlade iz travnja 2015. prema kojoj je posao nabave 70 višenamjenskih helikoptera dodijeljen tvrtki Airbus Helicopters.

Ministarstvo obrane namjerava predati najveći mogući udio nabave tvrtkama koje proizvode opremu u Poljskoj. Poljski ministar obrane Antoni Macierewicz je rekao da ministarstvo razmatra kupnju helikoptera Black Hawk i AW149 od Lockheed Martina i Leonarda. Lockheed Martin ima podružnicu PZL Mielec koaj proizvodi Black Hawk, dok Leonardov PZL Swidnik proizvodi AW149.