Poljsko ministarstvo obrane priprema se za natječaj za nabavu novih pomorskih patrolnih zrakoplova za oružane snage zemlje. Ministarstvo je priopćilo kako je izdalo zahtjev za informacijama potencijalnim dobavljačima. Inspektorat za naoružanje čekat će potencijalne ponude proizvođača zrakoplova do 31. svibnja 2017., navodi se u priopćenju.

Prema planu, novi zrakoplov će zamijeniti poljske zrakoplove M28 Bryza i M28B Bryza, koji su nadogradnja Antonov An-28 zrakoplova. Nabava se provodi u sklopu programa “povećanja kapaciteta sveobuhvatnog pomorskog izviđanja, borbenih podmornica i brodova”, priopćilo je ministarstvo obrane.

“Nakon detaljne analize tržišta, izradit će se: studija izvedivosti i početni taktičko-tehnički zahtjevi. Ovisno o utvrđenim potrebama, Inspektorat će procijeniti mogućnost provedbe tehničkog dijaloga s potencijalnim dobavljačima zrakoplova.” Iznos i vrijednost planirane kupnje nisu otkriveni.

Novi zrakoplovi će biti razmješteni u 44. zrakoplovnoj bazi Kaszuby-Darlowo, smještenoj u sjevernoj regiji Pomeranije u neposrednoj blizini Baltičkog mora. M28 Bryza i M28B Bryza proizvodi PZL Mielec, u vlasništvu tvrtke Lockheed Martinove podružnice Sikorsky.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)