Poljska planira nadograditi svoje tenkove iz sovjetskog doba i nabaviti dodatne rabljene tenkove Leopard 2 dok čeka uvođenje nove generacije bnorbenih tenkova u uporabu od 2030. Prema najnovijim priopćenjima poljskih vlasti, Varšava razmatra mogućnost nabave novih borbenih tenkova, koje bi mogla koristiti nakon 2030. godine i tako zamijeniti široko korištene platforme iz sovjetskog doba.

Iako je Inspektorat za naoružanje, glavno tijelo nabave Ministarstva obrane, zaduženo za provođenje tržišnog istraživanja u potrazi za novim platformama, poznato je da bi se Poljska radije pridružila multinacionalnom programu za razvoj sljedeće generacije borbenih tenkova. U idealnom slučaju, novi tenk bi trebao biti potpuno novi koncept. Međutim, podrazumijeva se da se može uzeti u obzir i nabavka modernizirane platforme, uz dodatno snažnije naoružanje, novu opremu za promatranje i poboljšanu balističku zaštitu.

Dok čeka daljnju odluku o nabavi sljedeće generacije tenkova, poljska vojska se fokusira na očuvanje trenutno korištenih platformi. Već je u tijeku modernizacija 142 njemačka rabljena tenka Leopard 2A4 na 2PL standard. Očekuje se da će prva serija 128 nadograđenih vozila biti predana Vojsci do 2020. godine. Mogućnosti modernizacije preostalih 14 platformi mogu se izvršiti nakon 2021. godine. Nadalje, poljske vlasti izrazile su zanimanje za nabavku dodatne količine rabljenih tenkova Leopard 2. Ministarstvo obrane trenutno istražuje mogućnosti nabavljanja takvih platformi na tržištu. Jedna od mogućnosti mogla bi biti nabava španjolskih 2A4, što bi vjerojatno trebalo nadograditi na standard 2PL.

Proširenje oklopne komponente poljski vojske zahtijevalo bi i produženje vijeka trajanja flote naslijeđenih T-72 i PT-91 najmanje 15 godina. Ovaj cilj mogao bi se postići provođenjem ograničene modernizacije, što je rezultiralo uvođenjem novog 125 mm streljiva i nove opreme za promatranje. Premda modernizacija T-72 / PT-91 tenkova nije bila prioritet u Ministarstvu obrane u prošlosti, postalo je jasno da bi takvo rješenje bilo privremeno.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)