Poljska je objavila kako je poslala revidirani zahtjev američkoj vladi za nabavu osam bitnica raketnog sustava Patriot za program Wisla, te se nada kako će ugovoro nabavi biti finaliziran do studenog. Međutim, oko osam mjeseci pregovora prije nego što ugovor bude osiguran predstavlja i neke izazove. To ostavlja druge konkurente za program Wisla da i dalje čekaju na svoj red, poput Lockheed Martina.

U ljeto 2016. godine, poljski ministar obrane Antoni Macierewicz je na konferenciji objavio kako je formalno odobrio slanje zahtjeva za informacijom američkoj vladi za kupnju osam bitnica sustava Patriot kako bi osigurao sposobnosti proturaketne obrane Poljske od moguće ruske agresije.

Macierewicz je naveo da Poljska želi prve dvije bitnice opremiti zapovjednim sustavom Integrated Battle Command System (IBCS) proizvođača Northrop Grumman, a koji još nije u funkciji, dok će sljedećih šest Patriota imati novi 360 stupanjski radar, koji Patriot trenutačno nema.

U isto vrijeme, Lockheed Martin i poljska vodeća državna obrambena grupacija PGZ najavili su partnerstvo na razvoju proturaketnog sustava u sklopu programa Wisla. Također, zahtjev za informacijama poslan američkoj vladi također traži informacije o MEADS tehnologiji i cijeni, što je izazvalo veliku zbunjenost oko toga da li se Patriot zaista nabavlja.

Raytheon i PGZ su također potpisali sličan sporazum za razvoj proturaketne tehnologije.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)