Poljska pregovara sa Francuskom i proizvođačem Airbus Helicopters u vezi transfera tehnologije zbog nabave 50 vojnih transportnih helikoptera Caracal, tvrde izvori bliski pregovorima. “Razgovori su u tijeku”, rekao je francuski obrambeni dužnosnik, koji je govorio pod uvjetom anonimnosti. “Oni su vrlo aktivni.”

Razgovori o prijenosu tehnologije su od ključne važnosti, jer će omogućiti lokalnoj industriji sklopiti helikopter, koje je Poljska izabrala umjesto ponude tvrtki Leonardo-Finmeccanica te Lockheed Martina i Sikorsky. Poljsko Ministarstvo obrane odabralo je Caracal, a ministarstvo razvoja sada pregovara s Airbusom u vezi transfera tehnologije.

Poljski uvjet je vrlo specifičan i zahtijeva razvoj kako bi se helikopter opremio za višenamjenske potrebe. Poljska želi naoružati helikopter s raketama, zahtjev koji Airbus može zadovoljiti. Osim toga, Airbus je reagirao i na poljski zahtjev za ponudom borbenog helikoptere te je ponudio Tiger helikopter.

Poljska također sprema zahtjev za ponudama u vezi lakih helikoptera, po uzoru na Lakota helikoptere koje je Airbus isporučio Američkoj kopnenoj vojsci.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)