Poljsko Ministarstvo obrane je potpisalo ugovor vrijedan više od 4,6 milijardi zlota (1,1 milijarde US $) za nabavu 96 Krab samohodnih haubica domaćeg proizvođača Huta Stalowa Wola (HSW).

“Nabava pokazuje koliko je značajan naglasak na razvoju operativnosti oružanih snaga. Sa ove točke gledišta, odluka da se potpiše ovaj sporazum ima veliki značaj za jačanje oružanih snaga, omogućavajući im suprotstavljanje bilo kakvoj agresiji”, rekao je ministar obrane Antoni Macierewicz.

Poljska premijerka Beata Szydlo sudjelovala je na službenoj svečanosti potpisivanja. “Drago mi je da smo potpisali ovaj veliki ugovor”, rekla je Szydlo. “Ovo je važan korak za vojsku.”

Haubice će biti opremljene 155mm topovima na šasiji južnokorejskog Hanwha TECHWIN koja će se licencno proizvoditi. Krab teži 48 tona, maksimalne brzine 60 kmh te broji pet članova posade.

Ministarstvo će nabaviti haubice s pripadajućom infrastrukturom i pratećim logističkim i zapovjednim vozilima. Jedna postrojba će uključivati 24 haubice, osam zapovjednih vozila, šest vozila sa granatama i jedno vozilo za popravke, priopćeno je iz Ministarstva obrane.

HSW je podružnica PGZ, vodeće državne obrambene grupacije sa sjedištem u poljskom Radomu.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)