Iznenadne ostavke nekoliko ključnih poljskih generala potresle su novu konzervativnu vladu koja se suočava sa žestokim kritikama kod kuće i u inozemstvu zbog niza kontroverznih reformi.

“Pet generala je podnijelo ostavke u posljednjih nekoliko dana”, rekao je Szczepan Tluszczak, glasnogovornik Glavnog stožera Poljskih oružanih snaga za televizijski kanal Polsat. Ostavke su došle samo nekoliko mjeseci prije velike vježbe NATO-a u Poljskoj kao i summita zapadnog obrambenog saveza, koji se treba održati u srpnju u Varšavi.

Gluszczak nije precizirao koji su generali podnijeli ostavke, ali lokalni mediji su izvijestili kako je riječ o načelniku Glavnog stožera generalu Ireneusz Bartniaku i zapovjednicima KoV-a, Ratne mornarice, oklopnih i zrakoplovnih snaga.

“Uskoro imamo vojnu vježbu Anaconda, dolazi i summit NATO-a u Varšavi, a ovdje imamo zapovjednike koji bježe”, rekao je zamjenik ministra obrane Bartosz Kownacki, prenosi agencija PAP. Nije rekao zašto su generali dali ostavke, ali bivši ministar obrane Tomasz Siemoniak rekao je kako je “to samo početak kraja. Atmosfera je vrlo loša u vojsci.”