Još jedna višenamjenska podmornica na nuklearni pogon klase Yasen je porinuta u Sevmash brodogradilišta u luci Severodvinsk, na ruskom Bijelom moru, izvještava Tass. „Porinuće napredne višenamjenske podmornice poboljšanog projekta Yasen-M je zaista događaj važan za cijelu zemlju, njezine oružane snage i mornaricu. Zajedno radimo na planu odobrenom od strane vlade.

U procesu smo stvaranja podmorničke skupine koaj je sposobna nositi se sa svim zadaćama diljem svijeta u zaštiti ruske sigurnosti”, rekao je admiral Vladimir Korolyov na svečanosti. Kazan je u izgradnji u Sevmash brodogradilištu od 2009. To je druga u obitelji, a prva nadograđena podmornica Projekta 885M. Bit će isporučena Sjevernoj floti tijekom 2018. Planira se isporuka ukupno sedam podmornica klase Yasen do 2023.

Prva podmornica u nizu – Severodvinsk – je isporučena 17. lipnja 2014. i ostala je u eksperimentalnoj fazi rada do proljeća 2016. Novosibirsk, Krasnojarsk, Arkhangelsk i Perm grade se u sklopu poboljšanog projekta Yasen- M. Kobilica za sedmu podmornicu će biti položena u ljeto 2017. godine.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)