Prvi dočasnik Hrvatske Kopnene vojske časnički namjesnik Dario Rosić i Prvi dočasnik 2.mb „Gromovi“ stožerni narednik Dalibor Dumbović su u vremenu od 18. – 20.rujna 2017. posjetili Prvu dočasnicu Američkih kopnenih snaga u Europi (USAREUR) časničku namjesnicu Sheryl Lyon te postrojbe i obučnu infrastrukturu Zapovjedništva za obuku 7. Armije (7th Army Training Command) smještene u Grafenwhoeru, Savezna republika Njemačka. Posjet i obilazak postrojbi i obučne infrastrukture partnerskih snaga rezultat je iznimno dobrih odnosa i odlične suradnje između Dočasničkog lanca potpore Hrvatske kopnene vojske i dočasničkog zbora Američkih kopnenih snaga.

Zapovjedništvo za obuku 7. Armije (7th Army Training Command) je vojna postrojba iz sastava Američke kopnene vojske u Europi (USAREUR) i smještena je u Grafenwoehru, Savezna Republika Njemačka. Zapovjedništvo za obuku 7. Armije je najveća obučna postrojba van teritorija SAD odgovorna za provedbu obuke te nadgledanje obučnih potreba za sve pripadnike 7. Armije Američkih kopnenih snaga za Europu kao i za sve NATO te partnerske zemlje.

Cilj posjeta dočasničkom zboru Američkih kopnenih snaga te njihovim postrojbama bio je stjecanje uvida u kapacitete i mogućnosti uporabe obučnih sadržaja, vježbališta i strelišta kao i kapaciteta za školovanje vojnika i dočasnika HKoV-a. Poseban naglasak stavljen je na stjecanje uvida u moguće smjerove razvoja interoperabilnosti i međusobne kompatibilnosti u taktikama, tehnikama i procedurama tijekom provedbe mogućih zajedničkih operacija u budućnosti uvažavajući razlike u opremi i borbenoj tehnici.

Tijekom dva dana posjeta delegacija HKoV-a imala je priliku posjetiti Simulacijsko središte (Joint Multinational Simulation Center – JMSC), Vojni poligon u Grafenwhoeru, Središte za obuku vojnika (Combined Arms Training Center – CATC) i Središte za obuku dočasnika (Noncommissioned Officer Academy – NCOA). Osim postrojbi koje provode obuku i školovanje vojnika i dočasnika delegacija je imala priliku posjetiti i postrojbe iz sastava SBCT Stryker brigade, posebno Alfa satnije gdje su imali prilike pogledati pripreme postrojbe za odlazak u područje Republike Poljske.

Prva dočasnica Američkih kopnenih snaga u Europi (USAREUR) časnička namjesnica Sheryl Lyon zajedno sa svojim Prvim dočasnicima podređenih postrojbi izrazila je iznimno zadovoljstvo suradnjom sa Hrvatskom kopnenom vojskom koja se očituje kroz provedbu iznimno uspješne zajedničke obuke i vojnih vježbi na vježbalištima u Hrvatskoj i inozemstvu te ponudila Hrvatskoj kopnenoj vojsci sve raspoložive obučne kapacitete koje Zapovjedništvo za obuku 7. Armije ima u Europi.

Prvi dočasnik Hrvatske Kopnene vojske časnički namjesnik Dario Rosić zahvalio je dočasničkom zboru Američkih kopnenih snaga na iznimnoj i vrlo uspješnoj zajedničkoj suradnji u području pojedinačne obuke i obuke dočasnika što ima značajan utjecaj na stanje obučenosti i spremnosti pripadnika HKoV-a za buduće operacije.
Tekst i foto: HKoV / D. Rosić