Dana 8. srpnja 2017. godine, prvi dočasnik 6. HRVCON-a, čn Željko Kuraži u pratnji vojnog kapelana vlč. Vladislava Mandure, satnika Branimira Zvonimira Peitla i čn Davora Kotromanovića proveo je radni posjet našem pripadniku, prvom dočasniku AIAT-a, čn Robertu Budrović u kampu “New Kabul Compound” u Kabulu. Čn Budrović član je multinacionalnog Savjetničkog tima za područje institucijske obuke u ANA-i (Army Institutional Advisory Team) koji djeluje u sklopu CJ7 RS HQ i broji više od 60 pripadnika iz 8 NATO zemalja te je jedini Hrvat u kampu “New Kabul Compound”. Program posjete sastojao se od više aktivnosti. Prva aktivnost bila je Newcomers Brief te upoznavanje s New Kabul Compound (NKC) pravilima, kao i mjestom i ulogom AIAT CSEL koju je proveo čn Budrović te nas je nakon toga poveo u obilazak kampa.

Potom je uslijedio prijem kod direktora AIAT-a britanskog brigadira O’Driscolla koji je prošao u ugodnom razgovoru, razmjeni iskustava u području institucijske obuke kao i mjestu i ulozi dočasničkog lanca potpore u ANA-i. Direktor je izrazio zadovoljstvo doprinosom svih hrvatskih savjetnika – prvih dočasnika koji su bili na ovoj poziciji do danas, naglasivši hrvatsku specifičnost koja se ogleda u postojanju Visoke dočasničke izobrazbe te činjenicu o bogatom iskustvu u stvaranju DLP čija je vrijednost praktički nemjerljiva u savjetovanju i pomoći afganistanskim kolegama u ANATED-C (afganistanski ekvivalent ZOD-u u HKoV) te MFNDU (afganistanski ekvivalent HVU u OSRH).

Uslijedio je radni posjet operativnom središtu KSF gdje smo se imali priliku upoznati sa zadaćama i radom istoga te steći uvid o sigurnosnim izazovima na području grada Kabula.
Održan je i radni sastanak savjetnika G-7 iz AIAT tima sa čn Kotromanovićem, članom savjetničkog tima RMTC Mazar-e Sharifa (MeS). Čn Kotromanović imao je prilike upoznati se s vizijom, planovima razvoja i izazovima institucijske obuke u ANA-i do 2020. godine (Training & Education Landscape 2020) te fazama provedbe istog, uključujući preustroj glavna dva zapovjedništva, razvoj časničke i dočasničke karijere u ANA-i, mjesto i ulogu RMTC-a, ukidanje pojedinih tečajeva, formiranje novih tečajeva, kao i o preustroju AIAT tima. Tom prilikom razmijenjena su iskustva u provedbi Temeljne vojne obuke i zajedničke obuke (Collective Training) te je iskazana obostrana potreba za boljom koordinacijom, kao i spremnost za provedbu iste. Čn Kotromanović izrazio je zadovoljstvo ostvarenim kontaktima uz uvjerenje kako će dobivene informacije uvelike pomoći u daljnjem radu našeg savjetničkog tima za RMTC MeS.

Vojni kapelan, vlč. Vladislav Mandura pridružio se ovom jedinstvenom posjetu NKC-u s ciljem provedbe redovitih dušebrižničkih aktivnosti što je uvelike obradovalo našeg pripadnika. Ovaj posjet, domaćin je uz pomoć kolega časničkih namjesnika te nazočnost vlč. Mandure i stn Peitla iskoristio i za skromnu svečanost zamjene nacionalne zastave na mjestu s jarbolima za zastave (NKC Flag Poles). Po završetku aktivnosti, čn Budrović izrazio je zahvalu prvom dočasniku kontigenta za ovaj posjet te spremnost za daljnu koordinaciju aktivnosti sa našim savjetnicima iz RMTC MeS.

Tekst: čn Robert Budrović, čn Željko Kuraži
Foto: stn Branimir Zvonimir Peitel

 

 

 

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)