Posljednje pripreme za povratak hrvatskog kontingenta iz Litve u Republiku Hrvatsku

Pripadnici Hrvatske vojske koji se nalaze u sastavu NATO aktivnosti ojačane prednje prisutnosti u Republici Litvi (eFP BG LTU–DEU) provode posljednje pripreme za povratak u Republiku Hrvatsku. Kao završna aktivnost, dana 27. lipnja 2018. godine izvršen je ukrcaj na vlak tehnike koja je bila angažirana u provedbi aktivnosti.

Kroz svoje sudjelovanje u ovoj aktivnosti, pripadnici 1. HRVCON-a proveli su veliki broj obučnih aktivnosti, imali su mogućnost uvježbavati se sa pripadnicima njemačke, nizozemske, francuske, norveške kao i litavske vojske a sve sa ciljem podizanja razine interopreabilnost te integracije u Borbenu grupu kao i u litavsku „Iron Wolf“ brigadu. Kako bi sve to bilo moguće, mehanizirana satnija provodila je pojedinačnu i skupnu obuku svih razina, obuku u uvjetima smanjene vidljivosti/noćnu obuku, obuku u uvjetima niske temperature kao i gađanja osobnim i posadnim naoružanjem u dnevno/noćnim uvjetima a kao kruna tih obuka proveli su taktičke vježbe sa bojevim gađanjem razina desetina-vod-satnija. Kao jedan od bitnih segmenata, satnija je provela i obuku integriranja u svoj sastav pridodanja i ojačanja. Tijekom svog angažmana sudjelovali su na NATO vođenim vojnim vježbama „Flaming Thunder“, „Saber Strike“ i „Saber Knight“. O razini završne uvježbanosti kao i razini opremljenosti najbolje svjedoči ocjena NATO ocjenjivačkog tima (In Theater Readiness Inspection, ITRI) pod vodstvom njemačkog briganog generala koji je na vježbi „Saber Strike-18“ razinu opremljenosti i obučenosti mehanizirane satnije ocijenio kao borbeno spremnu (Combat Ready).

Hrvatski kontingent nije samo provodio obuku, također su bili i odličan promotor hrvatske kako namjenske vojne industrije, tako i naše prehranbene industrije. Kroz sudjelovanja na taktičko-tehničkim zborovima, prezentirali su naoružanje i opremu hrvatske proizvodnje kojom su opremljeni ali i hrvatsku prehranbenu industriju kroz prezentaciju individualnih borbenih obroka. Isto tako, svojim sudjelovanjem u aktivnostima Veleposlanstva Republike Hrvatske u Vilnijusu promovirali su kako turističke potencijale tako i hrvatsku kulturu obilježevanjem Dana hrvatske nematerijalne kulturne baštine i Dana hrvatskog filma. Pripadnici kontingenta nisu zaboravili ni svoje religijske potrebe pa je vojni kapelan velečasni Slavko Rajić svakodnevno služio euharistiju a organizirano je i hodočašće u litavsko svetište „Brdo križeva“ gdje je, uz nebrojeno mnogo drugih, postavljen i hrvatski križ.

Poseban segment djelovanja bio je djelovanje u lokalnoj zajednici gdje su pripadnici kontingenta mogli organizirano sudjelovati u učenju litavskog jezika, litavske kulture i povjesti. Potpomogli su i potrebite kroz sudjelovanje u akcijama prikupljanja novčanih priloga, dragovoljnog davanja krvi u bolnici u Kaunasu kao i preseljenjem, uređenjem objekata i okoliša kojim se koristi Društvo za rehabilitaciju osoba sa invaliditetom „Sunčica“ iz Kaunasa.

Posebni su bili posjeti civilnih i vojnih predstavnika Republike Hrvatske. Obilascima saborskih zastupnika, potpredsjednika Vlade i ministra Obrane, državnog tajnika u MO, vojnog biskupa, načelnika Glavnog stožera OSRH i njegovog zamjenika, zapovjednika Zapovjedno-operativnog središta GS OSRH, zapovjednika HKoV-a, zapovjednika gmbr i zapovjednika 1. mehanizirane bojne „TIGROVI“ jasno je demonstrirana briga za sve pripadnike kontingenta.

Pobrojati sve aktivnosti 1. HRVCON-a zahtjevalo bi mnogo više mjesta. Ovaj reducirani opis aktivnosti pokazuje kako je sedmo-mjesečni angažman u Republici Litvi bio iznimno sadržajan te je kao takav na ponos i dobrobiti domovini, svim građanima Republike Hrvatske i Oružanih snaga u cjelini.

Tekst i foto: StratCom časnik 1. HRVCON eFP BG LTU–DEU

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)