Dana 02. prosinca 2016. godine na vojnom poligonu „Eugen Kvaternik“ Slunj, svečano je obilježen blagdan Svete Barbare, Dan roda topništva i Dan Topničko-raketne bojne Gardijske mehanizirane brigade (GMBR). Na svečanosti su nazočili izaslanik zapovjednika HKoV-a – zapovjednik Gardijske mehanizirane brigade brigadir Tihomir Kundid, zapovjednik Središta za borbenu obuku pukovnik Mario Lilić, vojni kapelan don Milenko Majić, voditelji odsjeka: pukovnik Zvonko Matković i pukovnik Dragoslav Škaro te zapovjednici postrojbi GMBR: zapovjednik 1. mehanizirane bojne „TIGROVI“ bojnik Mario Mlinarić, zapovjednik 2. mehanizirane bojne „GROMOVI“ bojnik Roman Kelnerić, zapovjednik 3. mehanizirane bojne „PAUCI“ bojnik Samir Mršić, voditelj S-3 motorizirane bojne „VUKOVI“ bojnik Dražen Kostelac, zapovjednik bojne PZO pukovnik Vinko Rogić i zapovjednik Inženjerijske bojne pukovnik Alen Ković.

Tijekom svečanosti prigodnim govorom i čestitkom obratio se zapovjednik Topničko-raketne bojne pukovnik Davor Stefanović, koji je istaknuo da je TRB postrojba nastala tijekom preustrojavanja HKoV-a, integracijom topničkih postrojbi 1., 2., i 9. brigade, s jezgrom koju su sačinjavali pripadnici OS RH prekaljeni kroz ratna djelovanja, ali u kasnijem periodu postrojba je popunjavana mladim pripadnicima, od kojih su neki sinovi i kćeri naših ratnih kolega, te izrazio svoje zadovoljstvo postignutom sinergijom mladosti i iskustva, kao jamstvom realizacije svih zadaća koje se pred postrojbu postavljaju.

Potom je istaknuo angažiranost postrojbe na gotovo svim vježbovnim aktivnostima koje su se provodile na vojnom poligonu „Eugen Kvaternik“ Slunj, angažiranost u NATO vođenoj operaciji ISAF i UNDOF te pomoć civilnim strukturama tijekom elementarnih nepogoda.
Izlaganje je zaključio riječima: „Pred postrojbom nakon preustroja predstoje brojne zadaće i ciljevi od popune do dostizanja statusa obučenosti i spremnosti za provedbu misije bojne, a poznavajući vas siguran sam da ste za to spremni“ te čestitao postrojenim pripadnicima Dan roda topništva, Dan Topničko-raketne bojne Gardijske mehanizirane brigade i blagdan svete Barbare.

Brigadir Tihomir Kundid je pozdravio nazočne u ime zapovjednika HKoV-a general-pukovnika Mate Ostovića kao njegov izaslanik i također u svoje osobno ime. Istaknuo je da postignuća u TRB-u nije nedostajalo i da je bojna tijekom ove godine kao postrojba borbene potpore dala veliki doprinos i sudjelovala u niz događanja. Također je istaknuo da se postrojba nalazi u preustroju, odnosno u tranziciji i da je potrebno uložiti znatno više napora da bi se dostigle zahtjevane sposobnosti, jer vojna profesija je, napominje, kompleksna i zahtjevna, s neprekinutim procesom obučavanja te učenja i usavršavanja, ali isto tako i odricanja. Nastavlja riječima da u idućoj obučnoj godini neće nedostajati novih zadaća i izazova te naglašava da obuka mora biti u središtu interesa pripadnika postrojbe i da usredotočenje na istu mora biti kontinuirani proces.

U daljnjem izlaganju brigadir Kundid naglasio je da su pripadnici TRB-a istinska vrijednost postrojbe i da svoj potencijal sa svim znanjima i iskustvom kojeg posjeduju trebaju usmjeriti i ugraditi u zajednički uspjeh, jer će tako graditi i svoju zajedničku budućnost te vjeruje i siguran je da će na taj način dovesti bojnu na tron izvrsnosti. Na kraju je čestitao svim pripadnicima TRB-a Dan bojne te zaželio im puno sreće i uspjeha u vojničkim karijerama i privatnom životu.

Svečanost je završena podjelom pohvala i nagrada najzaslužnijim pripadnicima postrojbe, obilaskom upriličenog TT zbora topničkog oruđa haubica H 122 D-30 i SVLR 122 BM-21 te svetom misom i zajedničkim druženjem tijekom ručka.

Tekst i foto: OS RH/Z. Smoljo

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)