Čelnik Mobilnog tima za obuku Hrvatske kopnene vojske satnik Berislav Petrinović iz Gardijske oklopno-mehanizirane brigade s članovima tima stožernim narednikom Draženom Rohtekom iz Središta za međunarodne vojne operacije, nadnarednikom Christianom Bičanićem iz Gardijske oklopno-mehanizirane brigade i nadnarednikom Zlatkom Nujićem iz Gardijske mehanizirane brigade vratio se 1. travnja 2017. u ranim jutarnjim satima iz Crne Gore sa zadaće Obuke obučavatelja za pripadnike Vojske Crne Gore koju su proveli u vremenu od 6. do 31. ožujka 2017. u II. podcentru za obuku na vojnom aerodromu „Golubovac“ u Podgorici.

Obuka je bila provedena kroz 197 nastavnih sati podijeljenih u tri faze provedbe:
■primjena metodičkih i komunikacijskih vještina i sposobnost te usmjerenja u planiranje vojne obuke s naglaskom na izradu matrice zadaće važnih za ostvarenje misije/zadaće te izrada orisa obuke i ocjenjivanja,
■podučavanje u zadaćama koje se provode u mirovnoj misiji Resolute Support u Afganistanu gdje pripadnici Vojske Crne Gore i Oružanih snaga RH zajedno generiraju 3. vod u satniji za zaštitu snaga (FP COY TAA),
■praktična obuka i vježbe koje se provodile na vojnom poligonu Bjelastavica i vježbalištu II. podcentra za obuku u okviru vojne baze Golubovac u Podgorici.

Sve faze obuke su uspješno realizirane, a obuku je uspješno završilo 13 od 16 pripadnika.
Cilj obuke bio je osposobljavanje obučavatelja/provoditelja obuke u stjecanju potrebnih vještina, znanja i sposobnosti za kvalitetno planiranje i usmjeravanje obuke, organizaciju i provedbu vojne obuke vezanu za operacije potpore miru s naglaskom na zadaće koje se provode u misiji Resolute Support u Afganistanu. Ovom obukom pripadnika Vojske Crne Gore nastojali smo ujednačiti kvalitetu instruktora i obučavatelja te uvjeta i standarda provedbe obuke po kojima Oružane snage RH i provoditelji preduputne obuke za misiju Resolute Support na razini Hrvatske kopnene vojske provode obuku.

Imati sposobnosti kvalitetnog i stručnog obučavatelja ne može imati svatko, jer bez obzira koliko netko bio iskusan i osposobljen, ne mora nužno posjedovati vještine i sposobnosti potrebne za podučavanje, prenošenje znanja i izgrađivanje sposobnosti kod pojedinca i postrojbe. Uspješna obuka i razvoj vođa čine kamen temeljac u taktičkom i operativnom uspjehu. Kroz kvalitenu i usmjerenu obuku postrojbe, vođe i vojnici postižu taktičku, tehničku i stručnu sposobnost da grade samopouzdanje i prilagodljivost u situacijama pod izazovnim i realnim uvjetima što je ovaj obučni tim Hrvatske kopnene vojske uspješno implementirao tijekom provedbe predmetnog tečaja za što su primili zaslužene pohvale i priznanja od strane zapovjednika Centra za obuku Vojske Crne Gore potpukovnika Miodraga Vuksanovića te Prvog dočasnika Vojske Crne Gore zastavnika prve klase Vladana Kojića.

Na završnoj svečanosti završetka tečaja uz predstavnike Vojske Crne Gore nazočio je i prvi dočasnik Hrvatske kopnene vojske časnički namjesnik Dario Rosić koji je nakon službenog zatvaranja tečaja proveo raščlambu ukupne provedbe te kroz razgovore s predstavnicima Vojske Crne Gore zaključio da je cilj tečaja postignut i da je ova zajednička aktivnost polučila izuzetne rezultate. Prvi dočasnik Vojske Crne Gore zastavnik prve klase Vladan Kojić iskazao je želju Vojske Crne Gore za nastavkom ovakvog vida suradnje između dviju oružanih snage te će tijekom 2017. pripremiti prijedloge moguće međunarodne suradnje za 2018.

Tekst: HKoV/Dario Rosić
Fotografije: HKoV/Dario Rosić i Berislav Petrinović

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)