Na Hrvatskom vojnom učilištu “Dr. Franjo Tuđman” danas je, 15. ožujka 2018., održano predavanje pod nazivom “Materijali u vojnoj industriji” u organizaciji Kadetskog zbora HVU-a i Udruge studenata inženjerstva materijala (SOME) s Fakulteta strojarstva i brodogradnje u Zagrebu.

Riječ je o projektu koji je nastavak desetogodišnje suradnje OS RH i Fakulteta strojarstva i brodogradnje, a koja je dosad urodila mnogim projektima na polju vojne industrije. Kadeti su iskoristili priliku da se povežu s civilnim studentima i inženjerima iz hrvatskih tvrtki kako bi u skoroj budućnosti mogli s njima surađivati na znanstvenim radovima na području vojne tehnologije i inženjerstva općenito.

Na početku predavanja zapovjednik HVU-a general-bojnik Mate Pađen pozdravio je okupljene, a potom su im s obratili voditelj projekta vojnik Anto Tomić i dekan Fakulteta strojarstva i brodogradnje Zvonimir Guzović.

Dekan Zvonimir Guzović istaknuo je važnost činjenice da se vojna industrija odaziva na ovakva događanja i svoje znanje dijeli s mlađim naraštajem: “Gospodarstvo je prepoznalo da ovi mladi ljudi imaju veliki potencijal. Puni su znanja, inovativni su i sigurno trebamo to iskoristiti za dobrobit naše Hrvatske.”

Kao prvi predsjednik Kadetskog zbora te član SOME-a, vojnik Tomić naglasio je potencijal suradnje tih dviju udruga: “Ako se danas rodi samo jedna dobra ideja za neki novitet u tehnologiji koji će pomoći našoj Hrvatskoj u napretku, onda smo uspjeli.”

Predstavnici tvrtki Šestan-Busch, DOK-ING i HS Produkt te Remontnog zavoda Zapovjedništva za potporu OSRH-a održali su izlaganja o materijalima i tehnologijama koje koriste pri izradi svojih proizvoda. Predavanje je završeno obraćanjem predsjednika SOME-a Matije Piska i predsjednika Kadetskog zbora, kadeta desetnika Eugena Pranjića. Uzvanici su zatim obišli izložbu proizvoda, opreme i oklopnih vozila u kabinetu topništva i kabinetu oklopništva na HVU-u.

Tekst: MORH

Foto: MORH / M. Čobanović

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)