Predsjednik Vlade Andrej Plenković i predsjednica države Kolinda Grabar Kitarović ključne su osobe koje će donijeti odluku o tipu borbenog zrakoplova kojeg će HRZ i PZO koristiti idućih 30 godina.

Naime, jučer su se na saborskom Odboru za obranu tijekom prezentacije vođe Projektnog tima brigadira Davora Tretinjaka jasno iskristalizirale dvije ponude koje su najprimjerenije za odabir, ona izraelska s rabljenim F-16 C/D Barak i švedska ponuda s novim Gripenom C/D.

Državni vrh će morati donijeti političku odluku, odnosno na temelju vanjskopolitičkih, obrambenih i gospodarskih ciljeva odabrati partnera na dugi rok.

Odbor za obranu Hrvatskog sabora na svojoj sjednici održanoj u četvrtak, 14. prosinca 2017. godine dao je jednoglasno pozitivno mišljenje na projekt opremanja Oružanih snaga višenamjenskim borbenim avionom.

Današnja održana sjednica saborskog Odbora za obranu na kojoj je dano pozitivno mišljenje prvi je korak u procesu donošenja Odluke o nabavi višenamjenskog borbenog aviona na državnoj razini.

Stručni tim za provedbu pripremnih radnji oko nabave višenamjenskog borbenog aviona prezentirao je članovima Odbora za obranu Hrvatskog sabora Studiju izvodljivosti.

Naime, završetkom faze validacije i evaluacije ponuda od strane Stručnog tima za provedbu pripremnih radnji oko nabave višenamjenskog borbenog aviona izrađena je Studija izvodljivosti koja je temelj za proces donošenja odluke na državnoj razini.

Koraci u procesu donošenja odluke na državnoj razini uključuju mišljenja Odbora za obranu Hrvatskog sabora i Vijeća za obranu, čiji su članovi: predsjednica Republike Hrvatske, predsjednik Hrvatskog sabora, predsjednik Vlade RH, ministar obrane, ministrica vanjskih i europskih poslova, ministar financija, načelnik Glavnog stožera OS RH, predsjednik Odbora za obranu Hrvatskog sabora, savjetnik Predsjednice Republike Hrvatske za poslove obrane.

Finalni korak je donošenje Odluke o nabavi višenamjenskog borbenog aviona na razini Vlade Republike Hrvatske.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)