Predsjednica Republike Hrvatske i vrhovna zapovjednica OSRH Kolinda Grabar Kitarović zajedno s potpredsjednikom Vlade i ministrom obrane Damirom Krstičevićem, izrazila je želju posjetiti danas vojarnu „Pukovnik Marko Živković“ i pritom se informirati o tehničkim mogućnostima švedskog borbenog zrakoplova Gripen iz sastava mađarskih OS koji boravi u dvodnevnom posjetu zrakoplovnoj bazi HRZ i PZO.

Premda je prvotno dolazak Gripena iz sastava mađarskih OS u Republiku Hrvatsku bio planiran samo kao posjet eskadrili borbenih aviona HRZ i PZO bez nazočnosti političara, sve se promijenilo tijekom održavanja međunarodnog sajma ASDA 2017 u Splitu.

Naime, tada je ministar obrane Damir Krstičević izrazio želju da i on sudjeluje na predstavljanju mogućnosti borbenog zrakoplova Gripen, a ubrzo je istu namjeru iskazala i vrhovna zapovjednica OSRH, što zapravo samo potvrđuje činjenicu da su njih dvoje najveći zagovornici opstanka borbenog zrakoplovstva i nabave novog tipa višenamjenskog borbenog zrakoplova.

Mađarski Gripen dočekan je danas u 1100 sati od strane dežurnog borbenog dvojca HRZ i PZO, te će Gripen u njihovoj pratnji sletjeti na Pleso.

 

 

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)