Makedonski predsjednik Gjorgji Ivanov pozvao je na povećanje proračuna Republike Makedonije (Armija na Republika Makedonija: ARM) na najmanje 2% državnog proračuna, prenosi Jane’s Defence. Govoreći na 25. obljetnici formiranja ARM, Ivanov je rekao: “Kao zemlja kontinuirano podstičemo našu predanost i spremnost da postanemo dio NATO-a. Međutim, ako želimo uživati ​​u privilegijama, moramo također preuzimati odgovornost. Makedonsko članstvo u NATO-u također znači odgovarajući vojni proračun, a to je najmanje 2% državnog proračuna.”

Ivanov je kazao kako se ARM mora transformirati i pravilno razmjestiti u osam regija Makedonije kako bi ispunila svoju osnovnu misiju i odgovorila na identificirane prijetnje. Ivanov je najavio da će u budućnosti ARM biti odgovorna za četiri zadaće:

  • podrška mehanizmu upravljanja kriznim situacijama u rješavanju prirodnih katastrofa i onečišćenja
  • podrška policiji u borbi protiv urbanog terorizma u etnički i religiozno različitim gradovima;
  • zaštita granica od ilegalne imigracije i sudjelovanje ARM u mirovnim operacijama predvođenima UN-om u regijama iz kojih potječe takva migracija,
  • cyber ​​obrana i elektroničko ratovanje kako bi se spriječila i zaštitila ključna infrastruktura nacije u tijesnoj suradnji s drugim državnim institucijama.

Ivanov je također snažno istaknuo potrebu modernizacije ARM-a, kako bi se osiguralo da su OS adekvatno opremljene i spremne ispuniti svoje sadašnje i buduće zadaće.

Proslava Dana vojske obuhvatila je izložbu najnovije opreme i oružja ARM-a, prvi put javno u javnosti. Najistaknutiji je bio Mercedes-Benz Unimog U4000 4×4 komunikacijsko vozilo visoke mobilnosti, potom nedavno dostavljeni komunikacijski taktički sustav Aselsan Mini Taktik Saha Muhabere (TASMUS) koji je sada operativan s ARM bojnom veze. Također je predstavljeno vozilo Otokar Cobra 4×4 koje je Turska donirala bojni Vojne policije ARM, zaključuje Jane’s Defence.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)