Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković u pratnji ministra financija Zdravka Marića i drugih suradnika posjetio je danas, u utorak, 31. siječnja 2017., Ministarstvo obrane RH, gdje ga je primio potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević sa suradnicima.

Ministar Krstičević izvijestio je predsjednika Vlade o ključnim aktivnostima i planovima Ministarstva obrane u narednom razdoblju, istaknuvši neke od prioritetnih i ključnih projekata. Izvijestio ga je o dosadašnjim aktivnostima na području donošenja novih strateških dokumenata, Strategije nacionalne sigurnosti i Zakona o sustavu domovinske sigurnosti. „Sustavnim radom, korak po korak, radionicu po radionicu, uvjeren sam da ćemo uskoro imati Nacrte prijedloga ovih dokumenata“ rekao je ministar. Također, ministar Krstičević između ostalog, upoznao je predsjednika Vlade o aktualnim novim inicijativama koje se trenutno razmatraju i analiziraju u Oružanim snagama RH. Riječ je o temeljnom vojnom osposobljavanju i povratku postrojbi Oružanih snaga RH u neke sredine u kojima je vojska tradicionalno bila prisutna.

U tom kontekstu, ministar je istaknuo kako moramo biti svjesni novih sigurnosnih ugroza, prijetnji i rizika koji su kompleksniji nego prije, te je upravo zbog toga važna politička, stručna, ali i javna rasprava o donošenju strateških dokumenata i odluka koje se tiču svih građana.

Također, ministar je podsjetio kao nas u ovoj godini čeka važna odluka o budućnosti borbenog zrakoplovstva koja zahtjeva najširi društveni konsenzus, a koja podrazumijeva odgovornost i za buduće generacije. “Podizanje izdvajanja za obranu, jačanje sposobnosti sastavnica sigurnosnog sustava, mora biti u potpori i civilnoj zajednici jer sve je to jamac uspješnog gospodarstva kao osnovnog temelja razvoja” zaključio je ministar.

Načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov upoznao je Predsjednika Vlade Andreja Plenkovića sa stanjem i planiranim aktivnostima u Oružanim snagama RH. Ukratko je predstavio strukturu i razmještaj postrojbi te izvijestio o aktualnim zadaćama, od sudjelovanja u mirovnim misijama i operacijama, planiranim vojnim vježbama i obuci te pomoći koju pripadnici Oružanih snaga RH pružaju civilnim institucijama i lokalnoj zajednici kroz hitni medicinski helikopterski prijevoz, akcije traganja i spašavanja i protupožarnu zaštitu.

Po završetku sastanka predsjednik Vlade u pratnji ministra Krstičevića posjetio je vojarnu “Pukovnik Marko Živković” na Plesu, gdje je obišao novi kompleks dežurnog borbenog dvojca Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) te se upoznao s operativnim postupcima HRZ i PZO-a u NATO integriranom sustavu protuzračne i proturaketne obrane (NATINAMDS). Također, predsjedniku Vlade prikazana je provedba nadzora i zaštite zračnog prostora u RH u sustavu NATINAMDS.

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković zahvalio je na pozivu te je izrazio zadovoljstvo današnjim posjetom i demonstracijom vježbe HRZ i PZO-a koja je tom prigodom izvedena. “Ovo je standardna  procedura, koju u dogovoru sa zapovjedništvom NATO-a hrvatske Oružane snage rade kvalitetno i koordinirano čime Hrvatska potvrđuje da je odgovorna članica Saveza i država koja štiti svoj zračni prostor” rekao je predsjednik Vlade te zaključio kako mu je drago što je na čelu Vlade koja je nakon niza godina povećala obrambeni proračun.

Što se tiče odluke o zadržavanju borbene komponente HRZ i PZO-a, odnosno nabave novih borbenih aviona, i predsjednik Vlade i ministar financija rekli su kako se tim pitanjem trenutno bavi struka. “Povjerenstvo i struka će reći svoje, a mi ćemo naravno na razini Vlade i državnog vrha uzeti u obzir sve preporuke i odlučivati u skladu s mogućnostima”, rekao je ministar financija Zdravko Marić.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević zahvalio je predsjedniku Vlade i ministru financija na dolasku u Borbenu eskadrilu HRZ i PZO-a. “Naša eskadrila spremna je izvršiti sve postavljene zadaće”, rekao je ministar i dodao kako je riječ o odgovornoj zadaći kontrole našeg zračnog prostora. “To je pitanje sigurnosti zemlje, pitanje budućnosti za narednih 30, 40 godina. Jednom izgubljena sposobnost teško se može ponovno steći. Smatram kako je dobro što imamo suglasje državnog vrha po tom pitanju i sada zajedno, odgovorno trebamo analizirati sve modele i pronaći najbolji način kako zadržati ovu sposobnost. Na taj način pokazujemo odgovornost i prema budućim generacijama”, zaključio je ministar Krstičević.

Inače, izgradnju novog kompleksa dežurnog borbenog dvojca HRZ i PZO-a, financirala je Zračna luka Zagreb, u zamjenu za oko 54 hektara zemljišta koje je izdvojeno iz vojarne “Pukovnik Marko Živković” na Plesu za potrebe izgradnje  novog putničkog terminala nove međunarodne zračne luke “Dr. Franjo Tuđman”.

Radovi na izgradnji zamjenskog kompleksa obuhvaćali su izgradnju smještajne građevine za pilote i tehničare, ukupne površine od 1.048 m2, hangara za tri zrakoplova površine 1.946 m2, manipulativne površine od oko 15.000 m2 te zaštitne nasipe, ograde i uređenje zelenih površina. Uz izgrađen kompleks dežurnog borbenog dvojca, izgrađena je i zamjenska infrastruktura, stajanka, spojna cesta prema Zrakoplovno tehničkom centru, heliodrom, ispitni stol, ubojni kvadrat te ispitno strelište za zrakoplove. Projektom je obuhvaćena i izgradnja zaštitnog nasipa i ograde između ZB Pleso i nove međunarodne zračne luke.

Foto: MORH/ J. Kopi/Brigljević

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)