Američki portal Axios, koji donosi članak novinara B. Ravida, navodi da je administracija Donalda Trumpa blokirala izraelsko-hrvatski ugovor vrijedan 500 milijuna dolara te spominje da je ugovor blokirao ministar obrane SAD-a James Mattis. Novinar od dužnosnika izraelske vlade saznaje da su Izraelci još prije tri tjedna dobili poruku iz Washingtona o blokadi prodaje, te da je Hrvatska uputila zahtjev objema stranama da se problem što prije riješi. U tekstu se navodi da je izraelski premijer Benjamin Netanyahu prije par dana o tome razgovarao s američkim državnim tajnikom Mikeom Pompeom, tijekom sastanka u Bruxellesu u ponedjeljak te da mu je Amerikanac kazao kako on nije protiv deala s Hrvatskom, nego da ga blokira Mattis.

Naravno, sad kad je posve izvjesno kako od cijelog posla neće biti ništa, MORH je krenuo “prati ruke” i prebacivati odgovornost na Izrael i SAD preko “svojih” novinara, ali gdje su svi odgovorni za ovaj proces bili kad su ponude došle na stol? Zašto se onda takva izraelska ponuda nije označila nevjerodostojnom i nesigurnom, jer u tome trenutku nije imala dokument američke vlade u kojem jasno piše kako SAD dozvoljava prodaju izraelskih F-16 u Hrvatsku.

Zbog čega nije došlo do procjene rizika ove ponude ako se to znalo?

Ministar obrane Damir Krstičević je danas izjavio: “Vlada SAD-a dala je dopuštenje državi Izrael da država Izrael može nuditi izraelski i F-16 Hrvatskoj. Taj dokument imamo.”

Gotovo je nevjerojatno da je napravljen prilikom odabira takav propust da su spomenuti dokument kojom se dozvoljava nekakvo nuđenje roba smatrali  DOZVOLOM ZA PRODAJU obzirom kako je DOZVOLA predmet posebne procedure američke vlade.

Također, MORH je priopćio kako se “Država Izrael pismeno obvezala da će ishoditi odobrenje Vlade Sjedinjenih Američkih Država za isporuku aviona Republici Hrvatskoj i da je to isključivo odgovornost Države Izrael”.

Pitanje je zašto MORH nije inzistirao da se to učini odmah i prije donošenja bilo kakve odluke. Što to znači pismeno se obvezao? Gdje su jamstva da će to biti tako, garancija? Kako se Izrael može pismeno obvezati na da će ishoditi odobrenje SAD-a?

Primjerice, SAD su prvo odobrile moguću prodaju borbenih zrakoplova F-16 Block 70 u Slovačku premda još nije bila donesena nikakva odluka slovačke vlade o odabiru zrakoplova.

Čak i da su SAD dale dozvolu za prodaju F-16 Barak u Hrvatsku, pitanje je da li bi izvorni proizvođač aviona Lockheeed Martin bio suglasan da Izraelci provedu SLEP obzirom da LM nije sudjelovao u održavanju izraelskih aviona tijekom životnog vijeka.

Nema sumnje, svi uključeni u proces odabira borbenih zrakoplova odgovorni su za ovakav razvoj događaja i za to mora netko odgovarati. Trivijaliziranje ovog slučaja i priče da se Hrvatska, ni kriva ni dužna, našla usred lobiranja i sukoba između američke i izraelske administracije služi samo štićenju vlastitih pozicija u MORH-u.

Kad planirate potrošiti 500 milijuna dolara poreznih obveznika na kupovinu strateški važne vojne opreme, onda je valjda logično očekivati da ćete unaprijed detaljno dogovoriti sve korake u toliko važnom procesu.

Izgubilo se opet previše vremena, a ugovor o borbenim zrakoplovima mora biti potpisan najkasnije do proljeća sredine 2019. kako bi se očuvao kontinutitet borbenog zrakoplovstva nakon Migova.

Ipak, mora se priznati, ako je vijest točna, da je američki predsjednik Donald Trump učinio Hrvatskoj veliku uslugu.

Photo: MORH/T.Brandt

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)