Prijem u NATO mogao bi biti odložen za ljeto, zato što američki Senat u svom kalendaru nema prostora za dugu raspravu o Crnoj Gori, navodi američki “Politico”. Ugledni politički magazin ističe da je glavni krivac republikanski senator Rend Paul, koji je prošlog tjedna spriječio da se odluči o ratifikaciji protokola. SAD su jedna od dvije preostale članice NATO koje još nisu donijele odluku o prijemu Crne Gore, piše crnogorski portal Vijesti Online.

Dok senator Mike Lee inzistira na glasanju umjesto jednoglasne odluke o usvajanju sporazuma, kako navodi “Politico”, Pol ističe da ne želi da Crna Gora postane dio NATO-a. “Crna Gora ne doprinosi nacionalnoj sigurnosti SAD. Mnogi koji žele Crnu Goru (u NATO), žele unutra i Ukrajinu i Gruziju. Ja mislim ako se to učini, morate biti spremni na rat s Rusijom”, kazao je Paul.

Prema pravilima, Paul može prisiliti Senat da danima o tome raspravlja. “Politico”, međutim, ističe da je to u ovom trenutku nemoguće, jer su prioriteti vođe republikanaca u Senatu Mitch McConnellu nominacije za Vrhovni sud i ukidanje programa zdravstvene zaštite ObamaCare.

”Politico” navodi da ministar obrane James Matis i državni sekretar Reks Tilersom u potpunosti podržavaju prijem Crne Gore u NATO, ističući da je i potpredsjednik Mike Pence blizu preporučivanja podrške. Neimenovani službenik administracije je rekao da konačna odluka nije još donesena, dok je njegova savjetnica za nacionalnu sigurnost Andrea Thompson kazala da će Senat ubrzo ratificirati Protokol o pristupanju Crne Gore savezu.

Odluka Paula, kako navodi “Politico”, izazvala je gnjev kod više senatora koji smatraju da to pitanje treba riješiti. “Ovo je žalosno. Željeli bismo da se ovo sada završi. Ovo je bitka unutar republikanaca, ali imamo sigurnu većinu republikanaca koji podržavaju prijem”, kazao je senator Ben Cardin, glavni demokrat u Vanjskopolitičkom odboru.

Šef Vanjskopolitičkog odbora Bob Corker je također uznemiren zbog odlaganja odluke, kazali su izvori, ali pokušava raditi s Paulom i odbija da ga javno prozove.

Senator John McCain je optužio Paula da radi za ruskog predsjednika Vladimira Putina, zbog čega je dobio pohvale šefa crnogorske diplomacije Srđana Darmanovića. “Vrlo je korisno ono što je senator McCain učinio. Senator McCain je razotkrio senatora Paula kao vrlo upornu prepreku ratifikaciji”, kazao je Darmanović, koji je u Washingtonu zbog susreta s članovima Vanjskopolitičkog odbora Senata i službenicima administracije.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)