U vojarni “Pukovnik Predrag Matanović” u Petrinji danas je, u ponedjeljak 27. ožujka 2017., održana svečanost primopredaje simulacijskog sustava SAATS (Small Arms Tactical Training Simulation). Sustav koji služi obuci pješaštva donacija je Sjedinjenih Američkih Država Republici Hrvatskoj koja, zajedno s troškovima obuke i osiguravanjem pričuvnih dijelova, vrijedi oko 1 milijun američkih dolara. Hrvatska i američka izaslanstva koja su nazočila svečanosti predvodili su potpredsjednik vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević i veleposlanica SAD-a u RH Julieta Valls Noyes.

„Uvjeren sam kako vrijednost ove donacije i njezin značaj daleko nadilaze njezinu materijalnu vrijednost, jer ona je još jedan dokaz razvijene obrambeno-sigurnosne suradnje Hrvatske i Sjedinjenih Država koje su naš najvažniji, strateški partner“, istaknuo je ministar Krstičević. Uz uvjerenje da će se čvrsto savezništvo i iskreno partnerstvo nastaviti kroz zajednički doprinos međunarodnoj sigurnosti i stabilnosti, ministar je naglasio da SAATS ne predstavlja prvu donaciju, a dosadašnja pomoć SAD-a znatno je ojačala sposobnosti OSRH, ne samo kroz nabave oružanih sustava, već i kroz zajedničke vojne vježbe i obuke.

Veleposlanica Valls Noyes je istaknula da Republika Hrvatska bitan partner SAD-a koji na obrambeno-sigurnosnom području daje veliki doprinos u međunarodnim operacijama, ali je i stabilizirajući faktor u okruženju. Govoreći o donaciji sustava SAATS, izrazila je uvjerenje da će on imati pozitivan i vidljiv utjecaj na borbenu spremnost pripadnika OSRH koji će se na njemu obučavati i da će biti dobra dopuna vježbama na terenu, najviše zahvaljujući svojoj realističnosti.

Tweet Foto:MORH/ J. Kopi
Foto:MORH/ J. Kopi

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)