Pripadnici HRM-a već dugi niz godina sudjeluju u operacijama potpore miru UN-a i NATO-a, dajući i na taj način svoj doprinos osiguranju mira i stabilnosti kako u regiji, tako i u svijetu. Početkom rujna, u Afganistan te u Sredozemlje upućuju se tri pripadnika HRM-a. Tom prigodom zapovjednik Hrvatske ratne mornarice kontraadmiral Predrag Stipanović primio je bojnika Nenada Bikića i stožernog narednika Vinka Ernesta Maretića uoči njihova odlaska u Afganistan, u operaciju potpore miru RESOLUTE SUPPORT (7. HRVCON).
„Vjerujem da ćete svoje zadaće odraditi na čast i ponos vas i vaših obitelji, ali i na ponos nas pripadnika HRM-a i OSRH. Razumije se, vaša temeljna zadaća jest odraditi zadaću i opravdati ukazano povjerenje, no prije svega, živi i zdravi se vratite u domovinu.“rekao je ka Stipanović zaželjevši im puno uspjeha u novom profesionalnom izazovu.

Bjn Bikić rođen je 1965. godine u Karlovcu. Nakon prvog rasporeda u OSRH, u 4. Gardijskoj brigadi ožujka 1992., u Hrvatsku ratnu mornaricu pristupa u travnju 1994. u kojoj od tada obnaša niz dužnosti. U misiju Resolute Support odlazi iz Zapovjedništva HRM-a sa dužnosti časnika za komunikacijsko-informacijske sustave. Bjn Bikić završio je Zapovjedno-stožernu školu „Blago Zadro“, diplomirani je inženjer prometa, oženjen i otac troje djece. Ovo mu je druga misija u Afganistanu, gdje je 2012. sudjelovao u operaciji ISAF.

Sžn Maretić rođen je 1973. u Splitu. Ovaj strojarski tehničar pripadnik je OSRH, odnosno Hrvatske ratne mornarice, od 1997. godine. Oženjen je i otac jednog djeteta. U OPM Resolute Support odlazi iz Operativnog pododsjeka zapovjedništva bOSMiO (Bojna Obalne službe motrenja i obavješćivanja), sa dužnosti operativnog dočasnika. Ovo je njegovo treće sudjelovanje u operacijama potpore miru u Afganistanu.

Iz Pule, početkom rujna, na dužnost na brodu pri Zapovjedništvu snaga operacije Europske Unije EU NAVFOR MED OPERATION SOPHIA odlazi poručnik bojnog broda Ivan Rumora. Pbb Ivan Rumora u misiju SOPHIA odlazi sa dužnosti zapovjednika ophodnog broda OB-04, iz 2. Divizijuna Obalne straže RH. Pbb Rumora rođen je 1982. u Zagrebu, diplomirani je inženjer pomorskog prometa, smjer Nautika, a u OSRH pristupa 2008. godine. Oženjen je i otac jednog djeteta. Odlazak u operaciju SOPHIA njegov je prvi angažman u operacijama potpore miru.
Tekst i fotografije: HRM / M. Siriščević

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)