Pedeset i jedan pripadnik Oružanih snaga Republike Hrvatske i dva pripadnika Američkih Oružanih snaga, 25. svibnja 2017. krenuli su vlakom iz Zagreba u Republiku Litvu na vojno vježbalište “Pabrade” kako bi sudjelovali na međunarodnoj vojnoj vježbi “Saber Strike 2017”. Tijekom putovanja prolazili su kroz četiri zemlje: Mađarsku, Slovačku, Poljsku i Litvu.
U Republiku Litvu stigli su 30. svibnja 2017. gdje su se pridružili osmorici pripadnika Zapovjedništva za potporu OSRH koji su kao prethodnica snaga stigli dva dana ranije cestovnim putem te su krenuli s istovarom tehnike i materijalnih sredstava sa željezničkih vagona i transportom do vojnog vježbališta „Pabrade“.

Pod zapovijedanjem brigadira Ivice Raguža, načelnika Odjela za planiranje Zapovjedništva za potporu, zajedničkim snagama podigli su kamp „Peter Herceg Tomich“ s ukupno 12 Alaska šatora smještajnih i radnih kapaciteta. Kamp je dobio ime po američkom nacionalnom heroju hrvatskoga porijekla, Petru Hercegu Tomichu koji je bio američki mornar u vrijeme japanskog napada na luku Pearl Harbor, 7. prosinca 1941., kada je, po cijenu vlastitog života, spasio posadu od sigurne smrti.

Američki predsjednik Franklin D. Roosevelt posmrtno je odlikovao Tomicha najvišim vojnim odličjem „Medaljom časti“ 4. ožujka 1942. Njegovim imenom nazvana je i Visoka dočasnička akademija u Newportu – “Tomich Hall” te se priznanje “Peter Tomich” dodjeljuje i najboljem polazniku američke Akademije, a jedan od brodova u pratnji nosača zrakoplova zove se USS „Tomich“.

„Kako je riječ o jednoj od najvećih ovogodišnjih vježbi u organizaciji Američkog zapovjedništva za Europu (US EUCOM) – u dogovoru s Američkim sudionicima na vježbi učinilo mi se prigodnim nazvati kamp po heroju koji je svojim herojskim činom povezao dva naroda. Upravo i pripadnici Oružanih snaga Republike Hrvatske na ovoj vježbi pokazuju da su časni, predani i sposobni sudjelovati rame uz rame sa saveznicima i partnerima te svojim snagama doprinositi kolektivnim naporima u povećanju sposobnosti odvraćanja i obrane Saveza. “ istaknuo je brigadir Raguž.

Tekst: ZzP / Ines Benković
Foto: ZzP / Josip Cebić

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)