Načelnik Glavnog stožera (GS) OSRH general zbora Mirko Šundov i zapovjednik Zapovjedništva za potporu OS RH general-bojnik Mladen Fuzul sa suradnicima 25. svibnja u Zagrebu ispratili su kontingent od 51 pripadnika Zapovjedništva za potporu (ZzP) OS RH i dva pripadnika Američkih Oružanih snaga u Republiku Litvu. Zajedno sa pripadnicima koji su otputovali kao prethodnica, kontingent će na vojnom vježbalištu “Pabrade” sudjelovati na međunarodnoj vojnoj vježbi “Saber Strike 2017”.

Riječ je o jednoj od najvećih ovogodišnjih vježbi u organizaciji Američkog zapovjedništva za Europu (US EUCOM). Provodi se u lipnju na prostoru Litve, Latvije, Estonije i Poljske, sa ukupno pet vježbi na zemljištu. Na vježbi će sudjelovati snage iz 18 država članica NATO-a i ukupno 10 500 pripadnika. OS RH sudjeluju u ulozi vodeće nacije u Zapovjedništvu bojne za potporu te 6 pripadnika HKoV-a u sastavu zapovjedništva Manevarske bojne. Ukupno će na vježbi biti 59 pripadnika OSRH, a od toga 7 žena.

Multinacionalnom bojnom za potporu (postrojbe OS RH, SAD – a i Norveške), zapovijedat će brigadir Ivica Raguž. Osim u zapovjedništvu bojne, ZzP sudjeluje sa RSOM (Reception, Staging, Onward Movement) vodom, CIS desetinom i medicinskim timom razine ROLE-1. Osim pripadnika OS RH na vježbu su upućena dva tegljača s poluprikolicama za transport kontejnera, kontejnerska dizalica, tri viličara, cisterna za gorivo, kombi i ambulantna vozila te kontejneri sa opremom.

Tekst: OSRH/Domagoj Vlahović

Foto: OSRH/Josip Cebić

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)