Na području vojnog poligona Bemowo Piskie (BPTA – Bemowo Piskie Trainig Area), od 19. do 23. studenoga 2018. u organizaciji britanskih oružanih snaga održan je Tečaj preživljavanja u zimskim uvjetima (Cold Weather Operator Course). Polaznici tečaja bili su vojnici iz svih sastavnica Borbene grupe Poljska (BGP), a 3. HRVCON eFPBG-USA u Republici Poljskoj na tečaju je predstavljao skupnik Vladimir Čagalj.

Tečaj preživljavanja u zimskim uvjetima obavezan je za sve pripadnike britanske sastavnice BGP-a u sklopu NATO aktivnosti ojačane prednje prisutnosti (eFP – enhance Forward Presence) koji se u Poljskoj nalaze tijekom zimskog perioda.

U skladu s britanskom doktrinom o operacijama u zimskim uvjetima, otvoreni vojni sukobi u nekoj od mnogobrojnih regija na svijetu gdje prevladavaju zimski uvjeti (prema Koppenovoj klasifikaciji to je područje snježno-šumske odnosno borealne klime), jedni su od najopasnijih vojnih sukoba koji se mogu razviti. Upravo zato u Britanskoj vojsci razvijen je niz različitih tečajeva na kojima se vojnici obučavaju za provedbu operacija u zimskim uvjetima. Jedan od takvih je i Tečaj preživljavanja u zimskim uvjetima (Cold Weather Operator Course) nedavno proveden u Poljskoj u kojoj su zime, pod utjecajem sibirske anticiklone, hladne i oštre s olujnim vjetrovima i učestalim snježnim padalinama.

Tečaj je koncipiran u dva dijela: teoretski i praktični. Sva znanja koja su polaznici usvojili u prva dva dana teoretskog dijela u vojarni, imali su mogućnost tijekom tri dana praktičnog dijela u terenskim uvjetima i primijeniti. Između ostalog – to je postavljanje šatora, izgradnja bivaka, uporaba kuhala, svjetiljki i grijača, pronalaženje hrane u prirodi i njezina priprema. Kako bi u realnim uvjetima praktično primijenili novostečena znanja polaznici su tijekom topografske hodnje, služeći se isključivo kartom i kompasom prošli više od 40 kilometara. Cijelo vrijeme hodnje nosili su obaveznu opremu koja je težila oko 40 kilograma, a sastojala se od osobnog naoružanja, standardne opreme, odore i svih njezinih dodataka namijenjenih za preživljavanje u zimskim uvjetima.

Sve su to bili zadaci koje su polaznici trebali ispuniti, ali iznad svega – glavni cilj tečaja bio je podići svjesnost svakog polaznika kako uvijek mora biti na oprezu kada su u pitanju zimski uvjeti ratovanja jer hladnoća smanjuje sposobnost za borbu. Onaj tko se bolje adaptira na hladnoću steći će prednost u odnosu na protivnika.

Treći hrvatski kontingent nalazi se u sastavu Borbene grupe Poljska (BGP – Battle Group Poland) u sklopu NATO aktivnosti ojačane prednje prisutnosti (eFP – enhanced Forward Presence), koja je pridodana poljskoj 15. mehaniziranoj brigadi. Vodeća nacija BGP-a su Sjedinjene Američke Države, a uz Hrvate tu su još pripadnici oružanih snaga Rumunjske i Velike Britanije. Borbena grupa smještena je u vojarni Bemowo Piskie na sjeveroistoku Poljske.

Aktivnost ojačane prednje prisutnosti NATO saveza na svojim istočnim granicama usmjerena je na podizanje sigurnosti građana na tom području, čime Savez pokazuje sposobnost i spremnost za obranu integriteta i suvereniteta svih članica. Osnovna zadaća Borbene grupe u Poljskoj je zajedničko uvježbavanje i povećanje interoperabilnosti među saveznicima.

Tekst: ČOJI 3. HRVCON eFPBG-USA

Foto: ČOJI 3. HRVCON eFPBG-USA, V. Čagalj

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)