Višenamjenski helikopteri Mi-171Sh ev.broja 220,221 i 228. iz sastava HRZ i PZO prizemljeni su zbog isteka resursa, a u siječnju se prizemljenje nastavlja. Na taj način HRZ i PZO će do kraja siječnja 2017. imati na raspolaganju dva Mi-171Sh u sastavu KFOR-a na Kosovu, jedan na dežurstvu (medicinski letovi) na Krku te još jedan na Lučkom. Istovremeno, Zrakoplovno tehnički centar pregledava dokumentaciju potencijalnih dobavljača usluga remonta sa kojima bi trebao zajednički remontirati helikoptere. MORH je ZTC-u dao rok do 20.12. da dostavi prijedlog odabira partnera.

S obzirom kako cijeli ovaj postupak kasni iz posve neopravdanih razloga (znalo se prije nekoliko godina kada će helikopteri na remont, pa ne mogu parlamentarni izbori biti razlog), očekivalo se da će se barem sada sve ubrzati, te da će 220, 221 i 228 krenuti sa rastavljanjem radi pripreme transporta i prije konačnog odabira partnera ZTC-a. Međutim, očito logika i vojska nemaju puno toga zajedničkog, pa tako smo i dalje svjedoci smušenosti i prebacivanja odgovornosti s jedne na drugu stranu.

Nastavi li se tako, helikopteri će u najboljem slučaju krenuti na remont početkom veljače, a to znači da će se prvi vratiti u prosincu 2017. Dakle, od svibnja 2017. do kraja 2017. HRZ i PZO neće imati na raspolaganju niti jedan Mi-171Sh.

Foto: Arhiva MORH/ HRZ i PZO

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)