Promocija završetka letačke obuke trećeg naraštaja polaznika Omanskog kraljevskog zrakoplovstva RAFO (Royal Air Force of Oman), koji se školuju u vojarni Zemunik u Zadru, održana je 16. prosinca 2016. u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zadru. Promociji su nazočili zapovjednik HRZ-a i PZO-a brigadni general Miroslav Kovač, izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra obrane te načelnika GS OS RH, zapovjednik omanske zrakoplovne baze Masirah i izaslanik zapovjednika Kraljevskog ratnog zrakoplovstva sultanata Oman, brigadir Naser Said Al Saaidi i drugi.

Brigadni general Miroslav Kovač tom je prigodom istaknuo kako je ovaj zajednički projekt rezultat napora, rada i profesinalnosti kako omanske tako i hrvatske strane. „Upravo partnerski pristup rezultirao je uspješno provedenom obukom bez ijednog izvanrednog događaja.“ naglasio je general Kovač. Također je uputio čestitke pilotima, zrakoplovnim tehničarima, nastavnicima letenja i ostalom osoblju koje je sudjelovalo u obuci omanskih pilota.

Zamjenik zapovjednika Eskadrile aviona, pukovnik Damir Barišić istaknuo je kako je uspješan završetak letačke obuke još jednog naraštaja omanskih pilota potvrda visokih standarda i sposobnosti koje je Eskadrila aviona HRZ i PZO razvila u školovanju pilota. Naglasio je da za pilotsko zvanje nisu dovoljne samo sposobnosti i znanja nego je to poziv pun izazova koji traži stalno usavršavanje i učenje. Predstavnik pilotske škole, pukovnik Tomislav Pušnik ,osvrnuo se na postignute rezultate svih uključenih u dosadašnje školovanje omanskih pilota i naglasio važnost međusobnog uvažavanja i suradnje bez kojih rezultati ne bi bili na tako zavidnoj razini.

Prigodnim govorom nazočnima se obratio i brigadir Naser Said Al Saaidi, zapovjednik omanske zrakoplovne baze Masirah i izaslanik zapovjednika Kraljevskog ratnog zrakoplovstva sultanata Oman. Izrazio je zahvalnost pripadnicima Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane na stručnosti i profesionalizmu koju su pokazali tijekom provedbe letačke obuke. Istaknuo je kako su omanski polaznici imali priliku ne samo dobiti nova znanja i vještine koji će doprinijeti borbenoj spremnosti omanskog zrakoplovstva, nego i steći neprocjenjiva iskustva u svakodnevnim društvenim kontaktima i upoznati se s ovdašnjom kulturom i običajima.

U trećem naraštaju omanskih pilota školovanje na avionu Pilatus PC-9 u 93. ZB, uspješno je završilo osam polaznika. U obuci omanskih polaznika sudjelovalo je 18 pilota Eskadrile aviona kroz šest razdjela letačke obuke; temeljno i akrobatsko, instrumentalno, navigacijsko, noćno i grupno letenje kao i završna kombinacija svih profila obuke, koji su i ovaj put pokazali kako su u potpunosti osposobljeni za provedbu letačke obuke pripadnika stranih oružanih snaga.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)