Letačka posada Protupožarne eskadrile (PPE) 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) s jednim Canadairom CL-415 sudjelovala je od 15. do 18. listopada 2017. u Nimesu u Francuskoj Republici na međunarodnom susretu europskih korisnika protupožarnih aviona Canadair (European Canadair Aircraft Operator Informal Group). Pored ove aktivnosti u isto vrijeme održana je i Konferencija o temi gašenja požara iz zraka (Aerial Fire Fighting Europe 2017) koja se provodi u organizaciji britanske tvrtke Tangent Link. Konferecija s istom tematikom održana je u travnju 2015. godine u Zadru i Zemuniku, a uz letačke posade PPE u Nimesu je na još jednom skupu sudjelovao i pukovnik Marin Žunić, glavni inženjer tehnike 93. zrakoplovne baze, a riječ je o Forumu operatera Canadair CL-215, CL-215T i CL-415 koji je organizirala kanadska tvrtka Viking.

Zračna baza u Nimesu postaje središte nacionalnog klastera za civilnu zaštitu koji je 2016. odobrio Christos Stylianides, europski povjerenik za humanitarnu pomoć i upravljanje kriznim situacijama te je bila odlična prigoda za godišnjim susretom ključnog osoblja iz područja protupožarne zaštite.
“Hrvatska je i ovoga puta dala svoj doprinos u izgradnji sustava uporabe i zajedničkog djelovanja zračnih snaga u gašenju požara i spremna je pružiti pomoć u stvarnim situacijama kada neka od država zatraži međunarodnu pomoć”, poručio je pukovnik Turković. U radnom dijelu susreta hrvatski tim predvođen načelnikom stožera 93. zrakoplovne baze i donedavnim zapovjednikom PPE pukovnikom Davorom Turkovićem sudjelovao je u radu europskih korisnika protupožarnih aviona Canadair CL-415 gdje su razmjenjena iskustva u uporabi Canadaira u gašenju požara, njihovom održavanju i mogućnostima zajedničkog sudjelovanja i dijeljenja resursa u međunarodnim humanitarnim misijama u gašenju požara iz zraka. Cilj je postići interoperabilnost snaga kroz istovjetne procedure i postupke u svim fazama angažiranja protupožarnih snaga.

Također, pukovnik Turković je na stručnoj radionici održao i prezentaciju na temu: Povratne informacije o iskustvima gašenja požara u Izraelu gdje je iznio kako su u gašenju tog požara imali pozitivna iskustva u primijenjivanju standardnih operativnih postupaka i procedura u zajedničkom djelovanju protupožarnih snaga iz više zemalja. Po povratku u matičnu bazu Zemunik pukovnik Turković kazao je kako je ovo bio nastavak suradnje država koje su opremljene protupožarnim avionima Canadair CL-415 (Hrvatska, Španjolska, Grčka, Italija i Francuska). “Iskorak je već napravljen po pitanju standardiziranja operativnih postupaka kod upućivanja i izravnog djelovanja na požarištima u drugim zemljama i to je okvir u kojem se nadograđuju sva ostala važna pitanja kako bi ponudili najbolja i najučinkovitija rješenja u gašenju požara iz zraka”, istaknuo je pukovnik Turković te kazao kako je letačka posada PPE sudjelovala u Nimesu u Centru za izvaredne događaje na uvježbavanju na simulatoru koji je ciljano opremljen za uvježbavanje taktika gašenja požara iz zraka.

Tekst i foto: HRZ I PZO/M. Karačić, PPE

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)