Provedba Orijentacijskog tečaja Zajedničke sigurnosne i obrambene politike EU

U Središtu za međunarodne vojne operacije u vojarni “Vitez Damir Martić” Rakitje 23. listopada 2017. godine započela je provedba Orijentacijskog tečaja Zajedničke sigurnosne i obrambene politike EU. Tečaj je otvorio pukovnik Ivan Miloš, zapovjednik Središta za međunarodne vojne operacije. Nakon uvodnog otvaranja obratio se brigadni general Siniša Jurković, zamjenik zapovjednika HKoV-a, načelnik stožera HKoV-a, te gospodin Dirk Dubois, čelnik European and Security Defence College, Bruxelles, Kraljevina Belgija.

Tečaj je izvorno razvijen 2013. godine u Obučnom središtu za međunarodne vojne operacije (OSMVO) pod nazivom Orijentacijski tečaj sigurnosne politike i operacija EU (eng. European Union Security Policy and Operations Orientation Course – EUSPOOC). Dosadašnja provedba Orijentacijskog tečaja sigurnosne politike i operacija EU, prepoznata je kao izrazito kvalitetna što je bilo ključno za uspostavu suradnje sa ESDC-om (European Security and Defence College).

Od 2016. godine navedeni se tečaj sada pod nazivom Orijentacijski tečaj Zajedničke sigurnosne i obrambene politike EU (eng. European Union Common Security and Defense Policy Orientation Course – EU CSDP Orientation Course) kao prva (temeljna) razina edukacije u području ZSOP-a, nalazi u godišnjem kalendaru aktivnosti SMVO i ESDC-a.

Tijekom tečaja polaznicima se pružaju osnovna znanja o ustroju i funkcioniranju vojnih EU tijela, o institucijama i instrumentima ZSOP-a, o izgradnji i prilagodbi obrambenih sposobnosti EU, o misijama i operacijama EU, o međusobnim odnosima EU i NATO, te o operativnom djelovanju EU-a.

Na tečaju sudjeluje ukupno 30 polaznika iz MO i OS RH, MUP-a, MVEP-a, te stranih polaznika (iz SR Njemačke, Švedske, Španjolske, Finske i Estonije), a provode ga predavači iz European and Security Defence College, te uz pripadnike SMVO predavači iz HVU, MVEP-a i Fakulteta politički znanosti.

Tekst: nnr Suzana Hačko

Foto: nr Krunoslav Damjanović

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)