U vojarni „Bilogora“ u Bjelovaru, od 16. svibnja do 4. kolovoza 2017. provedena je specijalistička vojna obuka djelatnih vojnika koji se primaju u službu na temelju Ugovora o vojničkoj službi u trajanju od četiri godine.

Šezdeset i pet (65) polaznika, od toga šest (6) polaznica, obučeno je po sljedećim specijalnostima:
– TOPNIČKO – HAUBIČKA VSSp 15A – 22 polaznika,
– RAKETNA VSSp 15B – 25 polaznika,
– RAČUNATELJSKA VSSp 15C – 7 polaznika,
– TOPOGRAFSKA VSSp 15D – 2 polaznika,
– IZVIDNIČKA 15E – 9 polaznika.

Obuka koja je trajala dvanaest (12) tjedana izazovna je i zahtjevna te zahtijeva od svakog pojedinca, tijekom cijelog vremena trajanja obuke, maksimalno zalaganje i rad kao i vojnički izgled i ponašanje. Kroz ciklus obuke polaznici stječu osnove temeljnih vojnih vještina te se kroz provedbu specijalističkih sadržaja upoznaju s topničkim oružjem i opremom, streljivom te stječu znanja u okviru specijalnosti za koju su predodređeni.

Kruna završetka obuke, ujedno i provjera usvojenosti znanja kandidata na specijalističkoj vojnoj obuci, je provedba taborovanja s topničkim bojevim gađanjem na vojnom poligonu „Eugen Kvaternik“ na Slunju. Taborovanje je provedeno od 24. do 28. srpnja 2017. i bilo je uspješno. Inače, SVO obuka u Topničko-raketnoj pukovniji provodi se u bitnici za obuku u čijem sastavu su vrlo iskusni i kvalitetni instruktori koji iza sebe imaju bogato iskustvo i širok spektar vojnog znanja u topništvu.

Završetkom provedbe SVO odabiru se prva tri najbolja polaznika naraštaja. Oni su na kraju pisano pohvaljeni od zapovjednika TRP-a brigadira Marijana Cikuša zlatnom, srebrnom i brončanom pohvalnicom. Prvi od njih ujedno je i najbolji polaznik naraštaja. Kao najbolji polaznik naraštaja I/17, a sukladno postignutim rezultatima tijekom obuke, tjelesnoj spremnosti te vojničkom izgledu i ponašanju, odabran je vojnik Filip Horvat.
Zadnji dan njihove obuke koristi se za podjelu potvrdnica o uspješno završenoj obuci, podjeli pohvalnica za najbolja prva tri polaznika naraštaja te im se uručuju rješenja o rasporedu u nove postrojbe.

Zapovjednik TRP-a brigadir Marijan Cikuš zahvalio je polaznicima na uspješno završenoj obuci, jednoj profesionalnoj suradnji te više nego izvrsno postignutim rezultatima. Također, nadasve vrlo je važno, naglasio je zapovjednik TRP-a, da znanje usvojeno u TRP-u bude poticaj daljnjem profesionalnom razvoju svakog pojedinca usvajajući nova vojna znanja i vještine, a samim time razvijajući i gradeći buduću karijeru, ne samo kao vojnik već i kao budući dočasnik.

Tekst i foto: OSRH / Mladen Tabaček

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)