Na vojnom poligonu „Eugen Kvaternik“ Slunj dana 18. listopada 2017. godine provedeno je vodno posredno bojno gađanje sa SH 155 mm PzH 2000 na rbr. 1 i 2, a kao kruna provedbe obuke poslužitelja, desetina i vodova bitnice PzH 2000 od 11. rujna do 20. listopada 2017. godine. Gađanje je provedeno u šestom tjednu obuke s ciljem uvida u obučenost i uvježbanost poslužitelja, desetina i vodova bitnice PzH 2000. Provedene su sve postavljene paljbene zadaće, te slijedi zajednička obuka bitnice i bitničko gađanje u narednom periodu. Voditelj gađanja je bio bojnik Dražen Musić, zapovjednik bojne SH (samohodnih haubica) 155 mm.

Obuka je trajala šest tjedana i bila je vrlo izazovna i zahtjevna. Na obuci se od svakog poslužitelja, desetine i voda kroz cijelo trajanje obuke tražilo maksimalno zalaganje i rad, profesionalnost, kao i vojnički izgled i ponašanje. Kroz ciklus obuke poslužitelja, desetina i vodova, vojnici, dočasnici i časnici stjecali su potrebne vještine za siguran i uspješan rad sa topničkim oružjem, opremom i streljivom.

Zapovjednik TRP (topničko raketne pukovnije) brigadir Marijan Cikuš pohvalio je djelatnike bitnice PzH 2000 za uloženi trud, usvojene vještine i znanja, profesionalnu suradnju i uspješno provedeno gađanje nakon 6 tjedana obuke na SH 155 mm PzH 2000. Isto tako, zapovjednik TRP je naglasio kako je vrlo važno da usvojeno znanje kroz provedenu obuku na SH 155 mm PzH 2000 bude podstrek daljnjem profesionalnom razvoju, usavršavanju i usvajanju novih vojnih znanja i vještina a samim tim razvijanje budućih karijera vojnika, dočasnika i časnika u TRP.

Na bojnom gađanju nazočio je general-pukovnik Mate Ostović, zapovjednik HKoV-a. Zapovjednik HKoV-a koji je bio je osobito zadovoljan postignutom razinom obučenosti poslužitelja, desetina i vodova, te je svim učesnicima i osobno čestitao na profesionalnom i uspješno provedenom bojnom gađanju.

Tekst: satnik Željko Cetin

Foto: stožerni narednik Davor Karitaš

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)