Na vojnom poligonu „Gašinci“ 13. ožujka 2017. provedena je metodsko-pokazna vježba (MPV) „Protuzračne postrojbe Gardijske oklopno-mehanizirane brigade tijekom bojnih djelovanja“. Pripadnici Bojne PZO Gardijske oklopno-mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske vježbu su prikazali kroz nekoliko radnih točaka.

Svrha vježbe je prikaz uvježbanih taktika, tehnika i procedura u zaštiti od djelovanja iz zračnog prostora postrojbi Gardijske oklopno-mehanizirane brigade. Djelovanjem kroz radne točke prikazana je uvježbanost postrojbi protuzračne obrane kroz organizirano upravljanje hodnom kolonom, upravljanje vatrom i manevrom, kao i usklađeno djelovanje s postrojbama Gardijske oklopno-mehanizirane brigade tijekom bojnih djelovanja.

Cilj ove MPV je dostizanje sposobnosti pojedinca i postrojbi protuzračne obrane za brzu i učinkovitu pripremu i provedbu zaštite zračnog prostora na području djelovanja postrojbi Gardijske oklopno-mehanizirane brigade kao i usklađeno međurodovsko djelovanje s ostalim postrojbama brigade. U potpori vježbe sudjelovali su mehanizirani vodovi 2. mehanizirane bojne „Puma“ i Oklopne bojne, vod haubica D-30/Topničko raketne bojne, Vojno obavještajna satnija s pješačkom desetinom i bespilotnom letjelicom.

Vježbi su nazočili zapovjednik Gardijske oklopno-mehanizirane brigade brigadni general Denis Tretinjak, zapovjednik Pukovnije protuzračne obrane pukovnik Mario Raguž, časnik za doktrinu i razvoj roda u Zapovjedništvu za obuku i doktrinu pukovnik Damir Jugović, voditelji odsjeka Gardijske oklopno-mehanizirane brigade, zapovjednici i prvi dočasnici postrojbi brigade.

Tekst: Mario Dropuljić
Foto: J. Cindrić

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)