Prva dva aviona MiG-29 iz Ruske Federacije isporučeni su jučer navečer Vojsci Srbije. Slijetanju transportnog aviona AN 124 i prijemu zrakoplova na aerodromu „Batajnica“ prisustvovali su ministar obrane Aleksandar Vulin, načelnik GS Vojske Srbije general Ljubiša Diković i zapovjednik RZ i PZO general-bojnik Ranko Živak.

Ministar obrane Aleksandar Vulin, nakon slijetanja „Ruslana“ na batajnički aerodrom izjavio da je 4. srpnja od ruske strane stiglo obavještenje da će dogovor između vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga Ruske Federacije Vladimira Putina i vrhovnog zapovjednika Vojske Srbije Aleksandra Vučića biti ispunjen 2. listopada 2017. godine.

– Kao što vidite, to se i desilo i 2. listopada 2017. godine i prva dva MiG-a iz vojnotehničke pomoći koju smo dobili od Oružanih snaga Ruske Federacije stigla su na aerodrom „Batajnica“. Do petka, stići će i preostala četiri aviona i moći ćemo s ponosom reći da prvi put od 1987. godine naše zrakoplovstvo dobiva nove aparate. Velika je stvar što se uspjevamo izboriti ne samo za poboljšanje položaja naših pripadnika, već i da naša vojska bude snažnija, organiziranija i modernija – poručio je ministar Vulin.

Načelnik GS Vojske Srbije general Ljubiša Diković istaknuo je da je danas veliki dan za našu Vojsku i naše Ratno zrakoplovstvo, jer poslije, praktično, desetljeća godina dobivamo avione, što je vrlo značajno za ukupnu obrambenu sposobnost naše zemlje. On je zahvalio predsjedniku Republike Srbije i Vladi što su osigurali zrakoplove i naglasio da je današnjim činom naše zrakoplovstvo spašeno.

Zapovjednik RZ i PZO general-bojnik Ranko Živak naglasio je da je ovo povijesni dan, dodajući da će ovi zrakoplovi biti značajan doprinos našim sposobnostima i da će pripadnici RZ i PZO dati sve od sebe da bi sigurnost Republike Srbije i njenog zračnog prostora bila na najvišoj razini.

Foto: Ministarstvo odbrane Srbije