Pripadnici 3. hrvatskog kontingenta NATO ojačane prednje prisutnosti u R. Poljskoj (eFPBG-USA) proveli su 11. siječnja 2019. na području vojnog poligona Bemowo Piskie prvu orijentacijsku topo hodnju. Cilj hodnje bio je podizanje motoričke spremnosti vojnika kao i provjera sposobnosti orijentacije na zemljištu uz pomoć karte i kompasa.

Sudionici hodnje bili su raspoređeni u 8 timova. Svaki tim, na startu je dobio koordinate, samo za njih određene prve kontrolne točke, na kojoj su ih čekale koordinate sljedeće. Ukupno su morali proći 7 kontrolnih točaka. Na svakoj KT nalazio se dio šifre, koju su mogli u cijelosti sastaviti jedino ako su obišli sve zadane KT. Šifra s kojom su došli na cilj bila je dokaz da su obišli sve zadane točke. Prosječna duljina ruta kretanja timova iznosila je 20 kilometara.

U zgradi u kojoj je smješten 3. HRVCON cijelo vrijeme hodnje bio je uspostavljen operativni centar u koji su se slijevali podaci o prolaznim vremenima svih timova što su ih javljali sa kontrolnih točaka. Unatoč izrazitim zimskim uvjetima, dubokom snijegu i temperaturi zraka od -12 stupnjeva Celzijusa, natjecateljskog duha nije nedostajalo. Na cilj, s jednakim vremenom od 3 sata i 32 minute, stigli su 3. i 5. tim.

Skupnik Josip Begović, voditelj 5. tima, inače zapovjednik 2. paljbene desetine 2. voda Bitnice SVLR, nakon što su se dojmovi prve hodnje slegnuli, izjavio je: „Bilo je super, zadovoljni smo, osjetio se baš pravi natjecateljski duh.“ Naglasio je, iako se nekima i voda smrznula, ništa im nije bilo teško, a kako bi postigli što bolji rezultat čak su i trčali zadnje tri dionice hodnje.

Voditelj 3. tima, desetnik Dario Sarić, zapovjednik 2. paljbene desetine 1. voda Bitnice SVLR, istaknuo je kako su im u pripremi za hodnju od velike koristi bili savjeti koje su dobili od kolege koji je nedavno, upravo ovdje u Poljskoj, završio Tečaj preživljavanja u zimskim uvjetima, tako da iako nisu navikli na ovako niske temperature, uz adekvatnu opremu i stalno kretanje nije im bilo hladno.

Bila je ovo prva od četiri planirane orijentacijske topo hodnje koje će hrvatski vojnici iz sastava 3. kontingenta provesti tijekom svoje zimske rotacije u Poljskoj. Svaka sljedeća hodnja biti će sva zahtjevnija u smislu orijentacije i izvršavanja postavljenih zadataka.

3. HRVCON nalazi se u Poljskoj te zajedno s američkim, britanskim i rumunjskim vojnicima čine jednu od četiri Borbene grupe koje predstavljaju konkretnu implementaciju koncepta ojačane prednje prisutnosti (eFP – Enhenced Forward Presence) NATO saveza, razmještene u zemljama članicama, na njegovim istočnim granicama – Republici Litvi, Republici Latviji, Republici Estoniji i Republici Poljskoj.

Tekst i foto: ČOJI 3. HRVCON eFPBG-USA

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)