Prva skupina pilota Iračkog ratnog zrakoplovstva službeno je završila obuku na avionima L-159. Obuka se provodi u sklopu ugovora između češke tvrtke Aero Vodochody Aerospace i Ministarstva obrane Iraka.

Četiri pilota i 12 tehničara uspješno je završilo školovanje. Češka ministar obrane Martin Stropnický, irački veleposlanik u Češkoj Walid Hamed Shiltagh te nekoliko drugih čeških i iračkih dužnosnika i predstavnika proizvođača, prisustvovali su svečanoj promociji.

IMG_8574
Photo: Anton Balakchiev

“L-159 avioni su vrlo dobri. Vjerujem da će uz njihovu pomoć naša borba protiv militanata iz islamske države imati uspjeha “, rekao je irački general Falah Hassan Faris.

Stropnický je pohvalio projekt. “U dogledno vrijeme bi trebao posjetiti Irak gdje sam pozvan. Irački dužnosnici smatraju kako će češki avioni biti značajna pomoć u njihovoj borbi. To otvara vrata za Češku kako bi sudjelovala u budućoj obnovi Iraka “, rekao je Stropnický.

Anton Balakchiev
Photo: Anton Balakchiev

Irak je preuzeo prva dva aviona L-159 u 2015. godini te bi trebao dobiti još tri u prvom dijelu ove godine. Irak nabavlja 12 aviona ovog tipa sa zaliha Češkog ratnog zrakoplovstva, od kojih će biti 10 jednosjeda L-159A i dva dvosjeda L-159T1.

Avioni su proizvedeni od 1997. do 2003. godine, a Češka vojska je već dugo u potrazi za kupcima. Prodaja Iraku je odobrena u ožujku 2015., nakon dugih pregovora.

Direktor Aero Vodochody Aerospace Ladislav Šimek, rekao je kako je projekt važan za zemlju. “Za Aero i češko zrakoplovstvo to je važan korak koji pokazuje da lokalna zrakoplovna industrija radi uspješno u vrlo konkurentnom okruženju. … Drago nam je da je iračko zrakoplovstvo izabralo naš avion u ovom teškom trenutku te smo uvjereni da će biti zadovoljni “, rekao je.